Recensie | Anne Rice – Dagboek van een Onsterfelijke

dagboek van een onsterfelijkeOp een avond in San Francisco krijgt een journalist een wel heel bijzonder levensverhaal te horen: dat van de tweehonderd jaar oude Amerikaanse Louis. Hij vertelt hoe hij onder invloed van de vampier Lestat kwam, door hem werd gebeten en zelf in een onsterfelijke veranderde. In zinnelijke stijl, doorspekt van ouderwets taalgebruik, verhaalt Louis van zijn leven op de plantage met Lestat, hun verhuizing naar New Orleans en de creatie van vampierdochter Claudia. Daarnaast vertelt hij hoe Claudia en hij probeerden aan Lestat te ontsnappen door hem te doden naar Europa te gaan. In Parijs ontmoetten zij het ‘Theater der Vampiers’ en de geheimzinnige Armand. Daar sloeg het noodlot toe…

Het verschijnen van Dagboek van een Onsterfelijke – de vertaling van Interview with a Vampire – wordt wel de wedergeboorte van de vampierroman genoemd: met dit werk ontketende Anne Rice in 1976 een ware hype. In de afgelopen jaren is de vampier terug van weggeweest: met name de Twilight-serie heeft ervoor gezorgd dat de bloeddrinkers alom in de (jeugd)-literatuur aanwezig zijn. Origineel was Interview with a Vampire destijds zeker, maar je zou je, met het huidige aanbod aan vampierverhalen, kunnen afvragen of Rice’s vampier nog steeds interessant is.
Het antwoord is ‘ja’. Een beetje vampier schuwde de erotische ondertoon al niet meer sinds Polidori’s Lord Ruthven: hoewel die noot in Dagboek van een Onsterfelijke prikkelend is, zijn er tegenwoordig genoeg vampierromans die op dat gebied nog spannender zijn. Wat Rice’s vampier bijzonder maakt is de blik naar binnen, de vraagtekens die Louis stelt bij zijn bestaan en diens twijfel over het bestaan van goed en kwaad, God en de Duivel, jager en gejaagde. Het is deze filosofische ondertoon die Dagboek van een Onsterfelijke onderscheidt van en volwassener maakt dan de huidige lichting populaire vampierromans.

Voor zij die geen genoeg van bloeddrinkers kunnen krijgen maar er na het lezen liever geen zuigzoenen aan overhouden, is Dagboek van een Onsterfelijke nog altijd een aanrader.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: Dagboek van een Onsterfelijke
Auteur: Anne Rice
355 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90225-3946-0
Uitgever: Uitgeverij M
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € n.v.t.

Leave a Comment