Recensie | Holly Black & Cassandra Clare – De IJzerproef

9200000030134821Callum Hunt heeft het niet makkelijk. Toen hij jong was, is zijn been op meerdere plaatsen gebroken. Daardoorloopt hij mank en is hij het mikpunt van spot op school. Zijn vader Alastair, een tovenaar, heeft Call nadrukkelijk verboden om te toveren. Sterker nog, als Call opgeroepen wordt om mee te doen aan de IJzerproef, beveelt zijn vader hem om alles op alles te zetten om te falen voor de proef. De IJzerproef is een test voor kinderen om te kijken of ze aanleg hebben voor magie. Call doet er alles aan om te falen, hij wil helemaal niet naar het Magisterium om magie te leren. Toch wordt hij door Meester Rufus gekozen en gaat hij op weg naar school. Daar leert hij de fijne kneepjes van het vak en hij begint magie steeds leuker te vinden. Hij krijgt zelfs vrienden!

De IJzerproef is het eerste deel van wat een vijfdelige serie moet gaan worden. Cassandra Clare, bekend van de Kronieken van de Onderwereld (Mortal Instruments), en Holly Black, bekend van De Spiderwick Chronicles en de Witte Kat, werkten voor het eerst samen in deze serie. Het blijkt een gouden combinatie. Beiden auteurs zijn sterk in hun genre en de combinatie hiervan zorgt voor een spannend en meeslepend verhaal.
In het begin neigt het verhaal erg Harry Potter-achtig te worden. Een leerling die een tovenaar blijkt te zijn en worstelt om onderdeel van een groep te worden? Daarnaast komt hij natuurlijk in alle mogelijke moeilijkheden, er is een hoofdmeester die een speciale interesse in Callum heeft en is er een grote vijand waar de tovergemeenschap mee in oorlog is. Daarnaast heb je al lezers snel door dat er iets bijzonder met Callum is en dat hij aanwezig was bij de dood van zijn moeder. Daar houden de vergelijkingen echter al snel op. De IJzerproef blijkt een ronduit origineel verhaal te zijn over vriendschap en het maken van keuzes. Call is een sterk hoofdpersonage en hoe dieper je in het verhaal komt, hoe meer lagen de schrijvers laten zien. Hij worstelt met zijn eigen gevoelens, zijn magie en ontdekt dingen over zichzelf die hij nooit voor mogelijk had gehouden. Het knappe hieraan is dat je als lezer meerdere keren op het verkeerde been gezet wordt. Net als je denkt te weten wat Call zo bijzonder maakt, blijkt dat toch net even anders te zijn en dat zet het hele verhaal op zijn kop.

Een prima eerste deel dus waarin de beste punten van beide auteurs goed naar voren komen. Het is te hopen dat ze dit niveau de hele serie vast kunnen houden, want dan kan dit nog wel eens een reeks van groots formaat worden, die vele lezers laat smachten naar het volgende deel.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-4
Titel: De IJzerproef (Magisterium #1)
Auteur: Holly Black & Cassandra Clare
Pagina’s: 316
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90-488-1951-7
Uitgeverij: Moon
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 12,99

Leave a Comment