Recensie | Hay van den Munckhof – Traisha en het Ei

traishaKronath vertelt zijn kleinkinderen, waaronder Traisha, een spannend verhaal voor het slapen gaan. Hij vertelt hoe hij zijn voet verloor tijdens het vissen. Wanneer hij klaar is en de rest van de kinderen naar bed zijn gebracht, vertelt Kronath nog een tweede verhaal, speciaal voor Traisha. Het verhaal gaat over een ei met magische krachten.

Zo begint het titelverhaal van deze mooie bundel die een negental verhalen bevat. Ze zijn geschreven door Hay van den Munckhof, een eigenzinnig schrijver. Hij trekt zich niets aan van de mening dat korte verhalen niet verkopen. In het voorwoord van deze bundel zegt hij het als volgt: “Fantasyliefhebbers zouden alleen maar trilogieën of eindeloze series […] willen lezen. Ik geloof daar weinig van. De liefhebbers die ik ken, en dat zijn er heel wat, kunnen over het algemeen een goed verhaal van werkelijk elke lengte waarderen.” En met deze verhalenbundel laat hij zien hoe krachtig korte verhalen kunnen zijn. Van Den Munckhof weet in een paar pennenstreken de sfeer op een dusdanige manier neer te zetten dat je blijft doorlezen. Ook schuwt hij niet om elementen uit andere genres zoals horror en sciencefiction te gebruiken. Ondanks dat het negen op zichzelf staande verhalen zijn, lijkt het door de verteltrant dat ze wél in het zelfde regio afspelen. Dit geeft de bundel een absolute meerwaarde. Van Den Munckhof weet de lezer in deze bundel keer op keer te verleiden om door te lezen.

Het mooiste verhaal is Hellevaart waarin Van den Munckhof niet onderdoet voor spookverhalengrootmeester MR James. De wending die dit verhaal aan het einde neemt geeft een prettige schrikreactie. Andere verhalen met een fijne plotwending aan het eind zijn Tar en Amura’s Val. De bundel bevat een tweetal langere verhalen. In deze verhalen geeft Van Den Munckhof een originele invulling van klassieke verhalen. Ervaren fantasylezers zullen in het titelverhaal een compacte, en originele, samenvatting herkennen van de Lord of the Rings-trilogie. Wie bekend is met de Griekse mythologie zal in Shogi elementen ontdekken uit de Orpheus-mythe. De vorm van De Laatste Proef is bijzonder omdat je als lezer blijft afvragen wat er nou eigenlijk gebeurt tijdens het verhaal en op het eind vallen de puzzelstukjes op hun plaats. De andere verhalen zijn ‘klassieke’ fantasyverhalen waarin magie en geweld een hoofdrol spelen, maar waar je als lezer regelmatig afvraagt wat er op de volgende bladzijde staat te gebeuren.

Traisha en het Ei is een fijne bundel fantasyverhalen om te koesteren en te herlezen.
(Taffy van Doorn)

Untitled-4

Traisha en het ei
Hay van den Munckhof
Pagina’s: 177
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94-91777-23-3
Uitgeverij: Uitgeverij Eigenzinnig
Boek prijs: € 14,50
Eboek prijs: € nvt

2 Comments

  1. Hay van den Munckhof on January 23, 2015 at 12:44

    Ik vond het een grote eer om als allerlaatste met een recensie van mijn bundel een plekje op Fantasyboeken te krijgen. Dat had ik óók gevonden als Taffy’s bespreking minder lovend was uitgevallen …

    Ik ben benieuwd naar jullie nieuwe plannen. Veel succes!

    Hay

  2. Craig Davids on January 22, 2019 at 09:24

    Via Fantasy Top 10 recentelijk nog bij Traisha en het Ei terecht gekomen. Erg blij dat ik hem heb gevonden. Erg leuk om te lezen. Still going strong.

Leave a Comment