Recensie | Grenzeloze Fantasie – De beste verhalen van de Unleash Award 2012 (red. Alex de Jong)

Als een van de grootste wedstrijden in het genre, kon een bundel van de Unleash Award natuurlijk niet ontbreken. Veertien verhalen die meededen aan deze wedstrijd kregen een plekje in de bundel Grenzeloze Fantasie. Afwisseling tussen science fiction, horror en fantasy is het sleutelwoord. Door de vele stijlen en invalshoeken is er voor elk wat wils.

Het winnende verhaal is van Django Mathijsen: De Verdromer heeft de Adrian Stone prijs gewonnen en dat is compleet terecht. Met een paar pennenstreken zet hij een realistische science fiction wereld neer. Hij geeft een nieuwe mogelijkheid om te dromen, maar laat daar ook de keerzijde van zien. Het is een idee dat het hele verhaal stand weet te houden en bevredigend eindigt.
De runner-up was dit jaar Thomas Olde Heuvelt die met De Inktlezers van Doi Saket een verhaal schreef dat blijft hangen. Als enige kiest hij voor een postmodernistische benadering. Wat een goede keuze kan zijn, want postmodernisme en het fantastische gaan vaak hand in hand. Toch lijkt het wel alsof dit verhaal niet in de bundel past, omdat er weinig echt magische elementen in zitten en er weinig plot is. De schrijfstijl getuigt duidelijk van vakmanschap, maar wordt na een tijdje vermoeiend. Door de vele uitweidingen is het moeilijk in te leven met de personages. Daarnaast is het jammer dat er iets mis gegaan is in de lay-out. Er zitten vele witte vlakken in die niet nodig zijn. Het is een mooie postmodernistische sfeerschets van Thailand, maar het bezit niet de klasse die Olde Heuvelts andere korte verhalen wel hebben.

Andere positieve uitschieters in deze bundel zijn de verhalen van Marieke Frankema, Astrid Lecomte, Kurt Forel en Victoria van der Zee. De liefdesgeschiedenis van Frankema is spannend en de verschillende perspectieven tussen heden en verleden lopen mooi in elkaar over. Lecomtes De Wraak van Lilith is beklemmend en het hoofdpersonage weet je echt mee te slepen. Kurt Forel laat zien dat hij een ingenieus en origineel plot kan scheppen met Het Laatste Oordeel. Het verhaal van Victoria van der Zee zit vol humor en heeft een vlotte schrijfstijl. Alleen het deus ex machina einde doet er afbreuk aan.

De twee zwakke schakels van de bundel zijn De Wonderen der Vooruitgang van Ben Adriaanse en Yllnith van Birgit Berg. Adriaanse weet in zijn verhaal een sfeervol beeld te scheppen, alleen werkt het plot nergens naartoe en het einde is onbevredigend. Birgit Berg heeft als basis wel een aardig idee, maar daar blijft het bij. De ‘spontane’ liefde tussen een centaur en een meisje ligt er veel te dik bovenop en wordt daardoor lachwekkend. De motivatie van haar karakters is ook ver te zoeken. Een blik op de ranglijst zegt dat dit verhaal als veertigste in de wedstrijd geëindigd is. Jammer dat De Jong toch voor dit verhaal koos, in plaats van de verhalen op de derde en zesde plek eindigden (die er beiden niet instaan). Die waren hier misschien beter op hun plek geweest.

Al met al is het een bundel die aangenaam is om te lezen. De korte verhalenliefhebber zal zich zeker vermaken met Grenzeloze Fantasie.
(Cathinca van Sprundel)


Grenzeloze Fantasie
Diverse auteurs, samengesteld door Alex de Jong
Prijs: € 14,99
ISBN: 978-94-608-6039-7

Leave a Comment