Recensie | Glen Duncan – De Laatste Weerwolf

Al tweehonderd jaar loopt weerwolf Jacob Marlowe op deze aarde rond. Door een eigenaardig virus, wat ervoor zorgt dat een weerwolfbeet dodelijk is voor mensen, komen er geen nieuwe weerwolven meer bij. Dan is er ook nog de internationale organisatie, de WOCOP, die op weerwolven jaagt. Met succes, want er is er nog maar één over, en dat is Jacob Marlowe. Althans, dat denken ze. De WOCOP wil graag met Jacob afrekenen, en Jacob heeft zijn lot omarmd: hij zal sterven bij de eerstvolgende volle maan. Totdat een onverwachte wending opeens weer licht aan Jacobs leven geeft. Wil hij nog wel sterven?

Weerwolven en vampiers. Tegenwoordig zijn het goede ingrediënten voor een smeuïge tienerroman. Maar hoewel de titel en verhaallijn de schijn geven van zo’n roman, zijn de inhoud en schrijfstijl van Duncans boek daarmee totaal niet te vergelijken. Weerwolven zijn in dit verhaal niet romantisch: ze stinken, hebben wilde seks, drinken en roken, allemaal om hun bestaan dragelijk te maken. Ook heeft Jacob een sterk cynische blik op het leven, filosofeert hij graag en observeert hij alle details van het leven, om vervolgens de gekste en meest humoristische metaforen te bedenken voor de dingen die hij ziet, ruikt en voelt. Vaak met een vrij erotische tint.

Duncan heeft een slimme manier van schrijven, waardoor dit een boek is dat in niets lijkt op een van de vele andere boeken over weerwolven en vampiers. Het boek heeft een totaal eigen sfeer: hard, bloederig, en totaal niet romantisch, maar wel zeer eigentijds (Obama is zelfs al president). Deze manier van schrijven maakt het boek in het begin wel wat aan de saaie kant. Je begint te lezen met het gevoel dat het een sterk verhaal wordt, maar in de eerste helft van het boek wordt vooral gepraat, en dat maakt het verhaal op een gegeven moment wat langdradig. Echter, op een bepaald moment komt de vaart er in en krijgt het verhaal plotseling zijn energie terug, om soms los te barsten in bloederige gevechten, maar ook de gevoelige momenten ontbreken niet.

Al met al een boek met veel karakter. Duncan weet een eigentijds verhaal te schrijven dat veel mensen zal plezieren. Niet alleen fantasy-liefhebbers. Ook liefhebbers van een stevige literaire roman zullen van dit boek kunnen genieten.
(Mascha Claessens)


De laatste weerwolf
Glen Duncan
Prijs: €19,95
ISBN: 978-90-458-0203-9

Leave a Comment