Recensie | George R.R. Martin – Een Dans met Draken: Oude Vetes, Nieuwe Strijd

Martin, George R.R. - Een dans met draken - Oude vetes, nieuwe strijdWaar we in Een Feestmaal voor Kraaien de gebeurtenissen na de Rode Bruiloft hoofdzakelijk vanuit Koningslanding volgden, gaan we in Oude Vetes, Nieuwe Strijd naar de Vrijsteden en naar het Noorden. Stannis Baratheon zit bij Jon Sneeuw op de Muur en zoekt hulp bij de Kraaien en Wildlingen om het Noorden te veroveren. Jon Sneeuw zelf is in een innerlijke strijd gewikkeld tussen loyaliteit aan zijn familie en vrienden en zijn plichten en verantwoordelijkheden als opperbevelhebber van de Nachtwacht. Bran Stark is achter de Muur samen met de Rietjes nog steeds op zoek naar de kraai met drie ogen in de hoop dat die hem kan leren vliegen. Tyrion Lannister is over zee gevlucht om aan de klauwen van Cersei Lannister te ontkomen na de moord op zijn vader. Daar lijkt alles Daenerys Targaryen boven het hoofd te groeien. Ze heeft haar draken niet meer in de hand en is begonnen aan een zware strijd tegen de slavernij. Ze voelt zich verantwoordelijk voor haar vrijgelaten volk, maar wil ook een sterke krijgerprinses zijn. Door deze tweestrijd lijkt ze haar uiteindelijke doel uit het oog te verliezen, namelijk het terugveroveren van haar thuisland Westeros.

Na het eerder langdradige vierde deel in Het Lied van IJs en Vuur is Oude Vetes, Nieuwe Strijd een aangename opvolger. Het boek brengt een aantal zeer geliefde personages terug op het strijdtoneel en daarmee komt er opnieuw vaart in het verhaal. Hoewel ook dit deel ingewikkeld is en de personages elkaar voortdurend afwisselen, blijft de spanning erin. De personages zijn goed uitgewerkt en doordat we hun gedachten en gedragingen al gedurende vijf boeken hebben kunnen volgen, leer je ze als lezer steeds beter kennen.

Er zijn echter ook een paar problemen met het verhaal. Zo volgen de plotwendingen elkaar snel op bij bepaalde personages, maar bij andere lijkt het echter niet vooruit te gaan. De reis van Tyrion lijkt bijvoorbeeld een eeuwigheid te duren, zonder dat de lezer iets bijleert. Verder was Een Dans met Draken oorspronkelijk één boek, maar door de omvang is het in twee gesplitst. Het boek voelt echt aan als een tussenstuk, een aanloop tot een grote finale. Hierdoor eindig je het boek met een onbevredigd gevoel. Ditzelfde probleem deed zich ook al voor bij Een Storm van Zwaarden. Toen maakte het tweede deel de gebreken van het eerste deel ruimschoots goed. Nu is het dus uitkijken naar het volgende deel.
(Stephanie Vranken)

Untitled-4
Titel: Een Dans met Draken: Oude Vetes, Nieuwe Strijd
Auteur: George R.R. Martin
Oorspronkelijke Titel: A Dance with Dragons
Jaar van uitgave: 2011
Pagina’s: 736
Leeftijd: +14 jaar
ISBN: 978-90245-5633-5
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € 14,99

Leave a Comment