Recensie | Femke de Vos – De Kronieken van Riona: Verraad

9200000026586203Niamh, een bloedmooie slavin van achttien jaar oud, wordt door haar pleegmoeder Rowena bij haar meester gebracht. Zij doen haar uit de doeken waarom ze haar hele leven afgescheiden heeft geleefd van de rest van de slaven: ze is de dochter van de keizer van Riona en zijn vrouw, die achttien jaar eerder zijn verjaagd. Rowena is de enige priesteres van Aïne die de inval heeft overleefd, en zij weet dat Niamh één van de drie kinderen is waarvan de godin ooit beloofde dat zij het keizerrijk weer één zouden maken. De twee anderen zijn echter in het kraambed overleden…
Niamh moet zich de regels van de adel snel eigen maken, en zich voorbereiden op het web van intriges waar ze in dreigt te belanden. Want de enige dochter van de overleden keizer is een bijzondere bruid in wording, en vele dingen naar haar hand: vrienden en vijanden. Is Niamh buigzaam genoeg om al die gevaren te trotseren?

‘Allen moeten lijden op Aïnes woord…’, zo luidt het motto van het boek. En niets is minder waar. Niamh wordt van de ene naar de andere kant geslingerd en ze krijgt het behoorlijk voor haar kiezen. Het is dus niet verwonderlijk dat de heldin van het boek af en toe wegkruipt in een hoekje of een paar dagen uitgeteld op het ziekbed ligt. Het is dat ze zich vaak genoeg van haar daadkrachtige en dappere kant laat zien, waardoor ze op het randje van het acceptabele blijft liggen en niet – zoals veel ‘helden’ die zich eerst door een berg ellende moeten vreten – verwordt tot een jammerende tiener die constant uitroept dat het niet eerlijk is dat ze bijzonder en speciaal is. Nee, Niamh heeft gelukkig genoeg goede momenten en blijft daardoor boeien.

Haar verhaal wordt af en toe onderbroken doordat andere personages de situatie ook nog even beschouwen, of een scènetje vertellen vanuit hun perspectief. Dat zorgt voor af en toe welkome afwisselingen en hiermee belicht Femke de Vos net even wat meer facetten van de situatie in het Keizerrijk. Een welkome pluspunt dus, ook al heeft het de neiging het verhaal wat te vertragen. Verraad is niet bepaald een sneltrein qua tempo of verhaalstijl: De Vos neemt haar tijd om beschrijvingen te geven of situaties uit te leggen waardoor Riona echt tot leven komt. Dat zorgt dat je er wel even in moet komen: de eerste paar hoofdstukken is het doorbijten geblazen. Een verrassende wending halverwege het boek zorgt voor een extra draai en daarna gaat het verhaal pas echt met sprongen vooruit.

Ondanks dat het verhaal niet echt nieuw is – Niamh blijft toch een uitverkorene met speciale krachten die de wereld moet gaan redden – en sommige personages nauwelijks het stereotype overstijgen, maakt de stijl dat het boek de moeite al zeker waard is. Verraad is het eerste deel van een serie over het Keizerrijk Riona.
(Rianne Werring)

Untitled-4

Titel: De Kronieken van Riona: Verraad
Auteur: Femke de Vos
409 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-9491-30026-4
Uitgever: Celtica Publishing
Boek prijs: € 17,50
Eboek prijs: € –

Leave a Comment