Recensie | Eoin Colfer – W.A.R.P. : de onwillige moordenaar

onwillige moordenaar WARPLonden 1890. Riley is wees. Hij is in de leer bij de illusionist Garrick. Garrick is niet alleen illusionist, maar ook huurmoordenaar. In opdracht van Garrick moet Riley een wetenschapper vermoorden. Hij wil niet, maar wordt door Garrick gedwongen. Tijdens deze daad wordt Riley met zijn slachtoffer via een wormgat naar het Londen van nu gebracht. De wetenschapper die Riley moest vermoorden komt namelijk uit de 21e eeuw. Deze man wordt beschermd door de FBI als onderdeel van WARP (Witness Anonymous Relocation Programme).
Londen 2013. Chevron Savano is FBI agent. Zij bewaakt het wormgat waarmee andere agenten naar 1890 zijn afgereisd om tijdvuil op te ruimen als gevolg van de moord. Indien ze na tien minuten niet terug zijn, moet ze de FBI waarschuwen. De FBI-agenten komen niet terug naar de 21e eeuw, maar Garrick wel – met alle gevolgen van dien. Riley moet nu beschermd worden. Savano krijgt de taak om Riley te beschermen. Ondertussen opent Garrick de jacht op Riley. Tegelijkertijd moeten Riley en Savano voorkomen dat Garrick weer terugreist naar de negentiende eeuw. Want met de kennis van nu kan Garrick de geschiedenis een hele andere wending geven met alle gevolgen van dien…

De van de Artemis Fowl-serie bekende schrijver Eoin Colfer is een nieuwe serie begonnen. Dit eerste boek staat bol van spanning, want Colfer weet hoe je een page turner moet schrijven. Ieder hoofdstuk eindigt met een pakkende zin waardoor je verder wilt lezen. Hij introduceert een nieuwe held in de vorm van Chevron Savano, een power girl die net in dienst is getreden van de FBI. Ze wordt door haar collega’s als een groentje beschouwd, maar Savano laat zich niet het kaas van het brood eten. Colfer weet goed de sfeer te beschrijven van Londen aan het einde van de negentiende eeuw. Door middel van de verwondering van Riley laat hij ons het hedendaagse Londen kennen leren. Tevens geeft hij hiermee ook mooi aan hoe groot de schok moet zijn voor iemand uit de Victoriaanse tijd die opeens 150 jaar verder in de tijd is gereisd.
Een klein minpuntje is de creatie van de boeven. Deze handelen namelijk erg voorspelbaar. De talrijke actie-scenes maken echter veel goed. Mooi voorbeeld is de wijze waarop Garrick afrekent met de FBI-agenten en de manier waarop hij via het wormgat in het heden terecht komt. Dit is een van de hoogtepunten van het boek. Helaas is het verhaal ietwat voorspelbaar en het plot hangt soms van toevalligheden aan elkaar. Het boek is zeker goed genoeg om op een regenachtige dag naar een andere wereld te reizen.

De vertaling van Mireille Vroege is overigens prima. Complimenten voor de taalvaardigheid waarmee ze waarmee ze typische Engelse begrippen naar het Nederlands overzet.
(Taffy van Doorn)

Untitled-3
W.A.R.P. : De onwillige moordenaar
Eoin Colfer
Pagina’s: 349
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90003-2959-5
Uitgeverij: Van Goor
Boek prijs: € 17,99
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment