Recensie | Diversen – Het meisje dat in vuur en vlam stond

9789000316397_downloadHet lijkt in eerste instantie niet zo aantrekkelijk. Een boek vol essays onder redactie van Leah Wilson, over Suzanne Collins trilogie De Hongerspelen, geschreven door auteurs die in Nederland vrijwel onbekend zijn. De eerste twee essays geven weinig reden tot optimisme. Sarah Rees Brennan strooit veelvuldig met wij: wij zijn goedgelovig, wij willen brood en spelen, haast alsof ze meent dat alle lezers het boek op dezelfde manier beleefd hebben. En Jennifer Lynn Barnes lijkt ervan uit te gaan dat zij een van de weinige lezers is, die niet koos voor team-Gale of team-Peeta, maar lid is van team-Katniss.

De totaal verschillende analyses rondom de vraag: waarom is deze trilogie zo aanprekend blijken echter toch te boeien. Mary Borsellino weet dat Hongerspelen auteur Suzanne Collins een voorliefde heeft voor het boek 1984 (George Orwell) en geeft boeiende parallellen aan. Ned Vizzini en Carry Ryan maken ook vergelijkingen, maar dan met de schijnwereld van de televisie, waar echt zijn een stuk minder echt is dan wat er daaronder in het dagelijks leven zou verstaan. Ook een reality-show, zelfs een zo gruwelijk als De Hongerspelen, bestaat bij de gratie van het goede verhaal. Cara Lockwood kiest voor een wetenschappelijke insteek en Blythe Woolston vermoed, wellicht terecht, PTSS bij de hoofdpersonen Peeta en Katniss. Politiek journaliste Sarah Littman ziet duidelijke overeenkomsten met de recente geschiedenis van de VS.

Al maken niet alle essayauteurs even veel indruk, waaronder Elizabeth Rees, Lili Wilkinson, Terri Clark, Adrienne Kress en Bree Despain, het blijft toch een boeiende manier om eens door verschillende brillen naar deze trilogie te kijken. De lezer zal wellicht zelfs geneigd zijn de boeken opnieuw te lezen. Deze bundel is ook een bruikbaar hulpmiddel voor ambiërende schrijvers en schrijfsters in het YA / Dystopia genre. Het is leerzaam genoeg om te ervaren hoe een goed geschreven trilogie als De Hongerspelen aanleiding kan zijn voor zoveel verschillende invalshoeken, hoe elke lezer zijn eigen anker en waarheid vindt en hoe al die waarheden naast elkaar kunnen bestaan.

De bundel staat onder redactie van Leah Wilson en het lijkt een waar kunststuk om dertien verhalen te verzamelen die allemaal hun eigen invalshoek hebben. Dit is dan ook niet Wilsons eerste stap in het ‘ongeautoriseerde’ genre. Wilson werkt als hoofdredacteur bij de imprint ‘Smart Pop Books’ van uitgeverij Bella Books uit Dallas. Ze heeft al meerdere ‘Smart Pop Books’ op haar naam staan, die stuk voor stuk populaire televisieseries zoals Supernatural en True Blood of populaire boekenreeksen zoals De Hongerspelen en Narnia bespreken in een serie essays.
(Ingrid Bilardie)

Untitled-4
Titel: Het meisje dat in vuur en vlam stond
Auteur: diverse onder redactie van Leah Wilson
Pagina’s: 256
Leeftijd: 15 jaar en ouder
ISBN: 978-90003-1639-7
Uitgeverij: Van Goor
Boek prijs: € 14,99
Eboek prijs: € 10,99

Leave a Comment