Recensie | Bies van Ede – De mensenkenner

de mensenkennerHet zit de dertienjarige Alwin niet mee. Nadat zijn moeder plotseling gestorven is, is zijn familie vooral bezig om hem en zijn vader in diskrediet te brengen. Op die manier hopen zijn ooms en tantes het geld terug te krijgen van de bruidsschat, waarmee Alwin’s ouders een houthandel hebben opgezet. Zijn vrienden raken overtuigd dat hij het Boze Oog heeft, en zijn vader komt in het gekkenhuis terecht. Tenslotte wordt Alwin verkocht aan de blinde bedelaar Lammert, en is hij de wanhoop helemaal nabij.
Lammert heeft het echter goed met Alwin voor. Hij blijkt helemaal niet blind of arm, maar een wereldreiziger en een mensenkenner, die veel handige contacten heeft en mensen met veel gemak hun diepste geheimen weet te ontfutselen. Hij neemt Alwin aan als zijn gezel, belooft hem lid te maken van het illustere bedelaarsgilde en hem alle kneepjes van het vak bij te brengen.

Bies van Ede is een oude rot in het vak en schrijft al jaren jeugdboeken. De Mensenkenner leest dan ook als een trein, het is vlot en spannend en de personages zijn prima uitgewerkt. Het tijdsbeeld dat wordt neergezet – het zestiende eeuwse Haarlem – voelt heel echt aan, en ook dat is een groot pluspunt. Dat Lammert soms wat al te vooruitstrevende ideeën heeft voor die tijd, wordt hem vergeven omdat hij zo’n intrigerend personage is. Hij komt met wonderbaarlijke theorieën over mie, spaghetti en roffioelen (ravioli) op de proppen om zijn kennis aan Alwin te verkopen.
De Mensenkenner is een jeugdroman, maar is ook zeer geschikt voor oudere lezers. Grootste minpunt is misschien de omvang: met 173 pagina’s is het boek niet lang genoeg om de lezer tevreden te stellen. Maar: te weten dat er nog twee delen met de avonturen van Alwin aankomen, maakt dat dan weer goed.
(Rianne Werring)

Untitled-4

Titel: De Mensenkenner
Auteur: Bies van Ede
Pagina’s: 173
Leeftijd: uit 2002
ISBN: 978-90000-3462-8
Uitgeverij: Van Goor
Boek prijs: € 13,95
Eboek prijs: € 10,99

1 Comment

  1. Bies van Ede on August 5, 2013 at 02:10

    Ha, wat leuk. Ruim tien jaar na datum nog een (fijne) recensie. De opvolgers De Meesterdief en De Wereldreziger zijn intussen allang verschenen en allang niet meer leverbaar. Wie wil, moet ofwel de tweedehandsmarkt op, ofwel de e-books downloaden.

Leave a Comment