Recensie | Cinda Williams Chima – De Erfgenaam van het Zwaard

Nadat Jack op een dag zijn medicijnen niet inneemt, komt hij er achter dat de wereld waarin hij leeft niet is wat het lijkt. Het dorpje waar hij woont, Trinity, lijkt een normale plaats, maar er blijken ook magiërs, betoveraars, zieners en beheksers te wonen. Dit zijn Anderlingen, die in tegenstelling tot Gewoonlingen magische krachten bezitten. Ook Jack blijkt een Anderling te zijn, en wel een hele speciale. Elke Anderling moet een steen in zich hebben om te kunnen overleven, zo heeft een magiër dus een magiërssteen. Jack was geboren als magiër, maar omdat hij geen steen had is er bij hem een krijgerssteen ingebouwd.
In de Anderlingenwereld zijn er twee huizen, die van de Witte en de Rode rozen, die elkaar bestrijden om de macht over de verschillende magische gilden. Wie die macht uiteindelijk krijgt wordt bepaald in een toernooi, waar twee krijgers van beide huizen elkaar bevechten in een gevecht op leven en dood. Jack is een van de laatst overgebleven krijgers en de twee huizen zitten allebei achter hem aan. Maar Jack is de erfgenaam van een zwaard en hij is sterker en feller dan ooit, hij laat zich niet zomaar gevangen nemen.

Een jongen die er achter komt dat hij magische krachten heeft. Dit is misschien niet zo’n héél origineel idee, het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk wel Harry Potter, maar toch is dit idee in De Erfgenaam van het Zwaard origineel en spannend uitgewerkt. Samen met Jack kom je achter steeds meer geheimen van de Anderlingen. Hierdoor wordt de spanning goed opgebouwd, al is het verhaal af en toe wel wat voorspelbaar.
Alhoewel het boek makkelijk doorleest, het is geschreven voor jongvolwassenen, komt de schrijfstijl van Cinda Williams Chima soms wat rommelig over. Dit valt vooral op in het begin, bijvoorbeeld doordat er overbodige informatie wordt gegeven dieje van het verhaal afleidt, maar later weet Chima je toch in het verhaal te trekken.
In het korte laatste hoofdstukje wordt nog even snel uitgelegd hoe het verder met iedereen gaat, dit is een beetje saai en spreekt weinig tot de verbeelding. Gelukkig is het verhaal dat er aan vooraf gaat interessant en zeker het lezen waard.
(Sophie Brolsma)


De Erfgenaam (Eerste Boek: De Erfgenaam van het Zwaard)
Cinda Williams Chima
Prijs: 16,95
ISBN: 978-90-245-7005-8

Leave a Comment