Recensie | Danielle Trussoni – Stad van de Engelen

Danielle Trussoni - Stad van de EngelenEngelen bestaan, maar in tegenstelling tot die uit de Bijbelse verhalen, zijn deze afgezanten niet al te vriendelijk voor mensen. Er zijn engelenjagers nodig om deze gevallen gevleugelden in te tomen en verre van de normale wereld te houden. Dat is de wereld die schrijfster Danielle Trussoni schept in Stad van de Engelen.

Hoofdrolspelers zijn halfengel Evangeline en engelenjager Verlaine. Evangeline verdween tien jaar eerder, maar duikt onverwacht weer op in Parijs, waar Verlaine aan het werk is als engelenjager. Hij is nog steeds verliefd op haar, en dat brengt moeilijkheden met zich mee, aangezien Evangeline niet helemaal menselijk blijkt te zijn. Tijdens hun ontmoeting wordt Evangeline ontvoerd, waarop er een achtervolging volgt door een groot deel van Europa en voornamelijk Rusland. Verlaine belandt in de Stad van de Engelen, waar de uiteindelijke confrontatie tussen mens en engel plaatsvindt.

Danielle Trussoni weet hoe ze moet schrijven: geen rare zinnen, vreemde taalkronkels of omwegen om mooi proza te schrijven. Het enige puntje: ze houdt wel van lange volzinnen in haar verhalen. Waar haar taalgebruik af en toe wat uit de bocht vliegt, doet haar boek dat ook. De kaft stelt ‘literaire thriller’, maar volgens Trussoni houdt dat vooral in om zoveel mogelijk historie en achtergrond in de verhaallijn te verwerken. Van Fabergé-eieren, tot de tsaren-familie, tot het Bijbelse genesisverhaal, de ark van Noach, eeuwig leven en het verhaal van Lucifer als gevallen engel: dat alles komt tegelijkertijd aan bod in haar verhaal. Allemaal prima en machtig interessant, maar het maakt het soms lastig het verhaal te blijven volgen, of te onthouden hoe dit alles met elkaar samenhangt. Bovendien komt het verhaal in sommige hoofdstukken ineens abrupt tot stilstand om uitleg te geven, waarna het in razende vaart weer verder gaat met de actie. Behalve voor hoofdpersoon Verlaine is er ook weinig aandacht voor de ontwikkeling en achtergrond van de andere karakters: een gemiste kans, maar wellicht is dat in het eerste deel van het verhaal – Stad van de Engelen is het tweede deel in de serie – wel gebeurd.

Hetzelfde doet Trussoni met het genre van haar verhaal: het schommelt tussen actie, thriller, literair diepgaand, fantasy en voor een groot deel draait het boek ook nog eens om de liefde tussen Evangeline en Verlaine. Daarentegen is Trussoni wel weer origineel met haar benadering van het concept engelen: de verwerking van de Fabergé-eieren in het verhaal is een interessante wending aan het plot. Tegelijkertijd weet ze er juist door de achtergrondinformatie voor te zorgen dat de lezer geboeid blijft, vooral omdat die wil weten hoe het nu eigenlijk zit. Dat alles bouwt zich op tot een zinderende finale met een afloop die wellicht niet voor elke lezer te voorzien was.

Trussoni weet een interessante wereld te scheppen en zeker met het einde van dit boek, zorgt ze ervoor dat lezers ook verder zullen lezen in het volgende deel. Hopelijk weet ze daarin wel keuzes te maken over welke kant ze op wil met de engelen.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-3
Titel: Stad van de Engelen
Auteur: Danielle Trussoni
280 pagina’s
Leeftijd: volwassen
ISBN: 978-90229-9671-9
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Boek prijs: € 18,95
E-book prijs: € 7,49

1 Comment

  1. Erna on March 11, 2014 at 08:03

    Het uur van de engelen (deel 1) begint bij de vroege jeugd van Evangelina en geeft veel van de karakters naast een geweldige schrijfstijl en mooie plaatsen. Deel 1 is dan ook een dikke pil waarbij ik opmerk dat ik deel 2 qua beeldvorming vond tegenvallen.
    Begin bij deel 1 en laat je meevoeren met Evangelina :-)..

Leave a Comment