Recensie | Damian Dibben – Het Nachtship

nachtschipHet is 1820. Jake Djones woont samen met zijn vrienden en andere Wakers van de Tijd een bruiloft bij op de Mont Saint-Michel in Frankrijk. Jake en zijn vrienden hebben veel plezier totdat een leeuwin roet in het eten gooit. Door dit voorval wordt de bruiloft afgelast. De feestvreugde is helemaal over wanneer opeens de doemklok luidt. Er vaart een hulpschip uit om te kijken waarom de klok luidde. Ze vinden een schipbreukeling. Het blijkt Fredrik Isaksen te zijn, een bekende van de Wakers. Hij heeft papieren bij zich die te maken hebben met de verdwijning van Djakes broer, maar ook met de afvallige Waker Xi Xiang. Deze papieren verwijzen naar de zeventiende eeuw. Er wordt besloten om een expeditie te ondernemen met als leden Djake en zijn vrienden Topaz en Nathan. Ze reizen door de tijd naar Londen in het jaar 1612. Ondertussen maakt Xi Xiang in hetzelfde tijdperk het zuiden van de Chinese Zee onveilig. Heeft hij iets te maken met de verdwijning van Philip Djones? En lukt het de Wakers van de Tijd Xi Xiang te stoppen om zijn snode plannen uit te voeren?

Damian Dibben schrijft zeer beeldend. Het is alsof er tijdens het lezen een film in je hoofd wordt afgedraaid. De dialogen zijn geloofwaardig en puntig. Het enig storende is dat niet alle Franstalige zinnen vertaald zijn of dat de betekenis van die zinnen niet uit de context gehaald kan worden – het is moeilijk voor te stelen dat de doelgroep vloeiend Frans spreekt. Dibben verwijst in het boek naar klassieke avonturen als 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne en het mythische labyrint uit de Griekse Oudheid en dat verhoogt de leesvreugde, want Dibben geeft aan die verwijzingen een originele draai. De vertaling van Marce Noordenbos is uitstekend. In de tekst zitten namelijk geen anglicismen of andere (ver)taalfouten.

Het Nachtschip is niet alleen een avonturenboek, maar je leert er ook nog wat van. Dibben stipt tijdens het verhaal historische gebeurtenissen en personen aan. Deze laat hij door een van de personages uitleggen. Deze methode werkt niet storend en houdt het verhaal ook niet op. De schrijver hanteert deze stijl ook om het tijdreizen uit te leggen. Gebeurtenissen en personages die in de vorige twee boeken van deze serie voorkwamen en relevant zijn voor het verhaal worden steeds kort toegelicht. Hierdoor is het boek zelfstandig te lezen zonder dat de lezer eerst de twee andere boeken hoeft te lezen. Gezien de aard van het verhaal zal de lezer die gegrepen wordt door Jake Djones en zijn maten de andere boeken ook wel gaan lezen.

Het Nachtschip eindigt met een nieuwsgierig makende cliffhanger waardoor je meteen verlangt naar het volgende deel uit deze serie. Liefhebbers van avonturenverhalen en met name Doctor Who en de boeken van Anthony Horowitz en Charlie Higson zullen zeker veel plezier beleven aan dit boek.
(Taffy van Doorn)

Untitled-4
Het Nachtschip (Wakers van de Tijd #3)
Damian Dibben
Pagina’s: 287
Leeftijd: 10+
ISBN: 978-90-225-6105-8
Uitgeverij: Unieboek/Spectrum
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 9,99

Leave a Comment