Recensie | Colin Meloy – Wildwoud

wildwoudPrue McKeel is een gewoon meisje, met een gewoon leven en een klein broertje. Dat verandert allemaal als ze uit wandelen is met de kleine Mac en deze ontvoerd wordt door een zwerm kraaien. Ze durft niet meer terug naar haar ouders thuis en zit er niets anders op dan Mac en de kraaien te volgen naar de Onbegaanbare Wildernis, het verboden bos waar niemand ooit uit terugkeerde. Gelukkig hoeft ze niet alleen: haar vriend Curtis gaat met haar mee op avontuur.

Wildwoud zit barstenvol wereldvreemde wezens en spannende avonturen. Colin Meloy is er in geslaagd een interessante wereld vol magie te scheppen, vlak naast de gewone wereld. De Onbegaanbare Wildernis herbergt normale mensen, levend in een echte stad midden in het Woud, met huizen, herbergen en auto’s. Tegelijkertijd zijn pratende en rechtop lopende coyotes gewapend met zwaarden ook de normaalste zaak van de wereld, net als een Vogelrijk dat wordt gerund door een grote uil die wordt gesteund en begeleid door een groepje vinken en andere vogels. Samen met Prue en Curtis rolt de lezer van de ene verrassing in de andere, terwijl de twee verder speuren naar Mac en intussen van alle kanten bedreigd worden.

De rode draad van de verhaallijn van Wildwoud is overigens niet al te nieuw te noemen: thema’s als vriendschap, familie en verraad komen uitgebreid aan bod en niet op de meest originele manier. De wijze waarop Curtis bij de slechte Alexandra terechtkomt, doet bijvoorbeeld erg denken aan de manier waarop Edmund in De Kronieken van Narnia onder de hoede van de Witte Heks komt. Datzelfde geldt ook voor de manier waarop Curtis zich uiteindelijk revancheert. Prue McKeel is als hoofdpersonage ook niet het meest interessante en meest diepgaande meisje dat een schrijver kan bedenken.

Waarom Wildwoud dan toch interessant blijft, ligt vooral aan de schepping van Wildwoud zelf: de Onbegaanbare Wildernis is met al haar wezens en licht absurdistische gebeurtenissen absoluut origineel, vooral omdat Meloy het brengt alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat coyotes een soort guerillamacht vormen binnen het woud. Dat absurde sfeertje in het boek, zorgt ervoor dat de lezer telkens weer een bladzijde omslaat om te zien wat er verder gebeurt, al was het maar om de tekeningen in het boek te bekijken – gemaakt door Meloy’s echtgenote Carson Ellis.

De kleine gaten in het verhaal – waarom zeggen Prue’s ouders er bijvoorbeeld niets van dat ze zo lang weg is gebleven met haar broertje en hoe kan het dat de Onbegaanbare Wildernis in het begin zo verschrikkelijk eng is voor Prue en ze daar even later niets meer van laat merken? – zijn Meloy te vergeven. Hij is er erin geslaagd een boeiend verhaal te schrijven, waarbij hij elk hoofdstuk weer iets nieuws aan bod brengt. Wildwoud is een nieuw te ontdekken wereldje in het land van fantasyverhalen van elfen, dwergen, magie en vampieren. Hopelijk blijft Meloy verrassen in het vervolg.
(Noelia Romero Cabrera)

Untitled-3.5
Titel: Wildwoud
Auteur: Colin Meloy
503 pagina’s
Leeftijd: 10 – 12 jaar
ISBN: 978-90234-7467-8
Uitgever: Cargo
Boek prijs: € 18,90
E-book prijs: € 13,49

Leave a Comment