Recensie | Cocky van Dijk – Drakenzieler 1: Spiegelgeest

DrakenzielerDe jonge Fenna ontvlucht haar verschrikkelijke vader om naar de Drakenburcht te gaan. Hier worden jonge mensen opgeleid om in dienst te staan van de machtige Draken. Ondanks dat er geen meisjes in de Drakenburcht zijn, krijgt Fenna een kans en ze slaagt. Ze blijkt zelfs zo sterk te zijn, dat ze opgeleid wordt als Drakenzieler, het belangrijkste ambt in de burcht. Wat ze niet weet, is dat de Drakenburcht en het Koningshuis op zoek zijn naar een groep onruststokers die bekent staat als ‘De Kring’. Zij slachten op gruwelijke wijze draken af en stelen hun zielen. Hierdoor wordt de vrede tussen draak en mens zwaar op de proef gesteld.

Cocky van Dijk zet met dit debuut een fris verhaal neer. Ondanks dat draken en magische scholen niet nieuw zijn, is het geen herkauwd gebeuren. Het verhaal heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor je erdoorheen schiet. Van Dijk focust vooral op de personages en hun onderlinge relaties. Er zijn geen vervelende infodumps of lange passages waarin elk college tot in den treure wordt toegelicht (wat bij een zekere tovenaarsleerling wel eens gebeurde). Soms gaat dit te ver. Voor je het weet, ben je aan het einde van het schooljaar, terwijl je niet eens weet dat er zowel goede als slechte draken bestaan.

Toch blijft Spiegelgeest boeien, omdat er nog veel over deze wereld te ontdekken valt. Ook is er midden in het boek een onverwachte plotwending, waardoor het hele verhaal op zijn kop komt te staan. Daarnaast is het niet moeilijk om je in te leven in Fenna. Soms komen er ook andere personages (kortstondig) aan bod. Daarvan komt niet iedereen goed uit de verf. Fenna’s geliefde Arjan krijgt veel diepte mee, maar het personage Gilles zwelgt in zelfmedelijden. De ‘slechterik’ in het verhaal krijgt ook een hoofdstuk toebedeeld, maar toch blijven zijn motieven wat oppervlakkig.

Spiegelgeest is een interessant debuut, ondanks de minpuntjes. Hopelijk krijgen we in het volgende deel nog meer te weten over de motieven van ‘De Kring’ en de geschiedenis van de draken. Dan wordt deze serie zeker een aanrader.
(Cathinca van Sprundel)

Untitled-3
Titel: Drakenzieler, Boek 1: Spiegelgeest
Auteur: Cocky van Dijk
Pagina’s: 353
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-94-90-76767-9
Uitgeverij: Zilverspoor
Boek prijs: € 19,95
Eboek prijs: € nvt

Leave a Comment