Recensie | Cassandra Clare – Stad van Glas

Het einde van Stad van Vuur loopt naadloos over in het begin van Stad van Glas. Clary moet naar Idris (de Stad van Glas) om iemand te vinden die haar moeder kan helpen. Haar broer Jace wil niet dat ze naar Idris gaat, het zou daar gevaarlijk zijn voor haar. Jace zet alles op alles om Clary daar weg te houden, hij vraagt zelfs haar beste vriend en vampier Simon om hulp. Op dat moment worden ze aangevallen door verlorenen en vluchten ze halsoverkop zonder Clary door de poort. Ze is woedend en gebruikt haar pas ontdekte gave om hen achterna te reizen, maar er staat een straf op het betreden van de stad zonder toestemming.
Daar aangekomen blijkt de situatie erger dan verwacht. Valentijn staat op het punt om Idris aan te vallen en alle Schaduwjagers uit te roeien. En dan is er ook nog de mysterieuze Sebastian, hij lijkt de enige die haar wil helpen om haar moeder te redden, maar of hij wel te vertrouwen is?

Stad van Glas begint rustig, ook al is de spanning op elke bladzijde voelbaar. Toch is het begin van het boek niet denderend. Clary lijkt op een stampvoetend klein kind en Jace weet niet wat hij met zijn gevoelens voor Clary aan moet. Hoewel het mooie ontwikkelingen zijn, wordt het een beetje eentonig. Zodra Jace en Simon door de poort naar Idris gaan verandert dit opslag. Gebeurtenissen volgen elkaar in ramp tempo op en je hebt amper tijd om adem te halen, laat staan het boek weg te leggen. Cassandra Clare sleurt je met een duizelingwekkend vaart door het boek. Ze weet niet alleen de spanningsboog honderden pagina’s hoog te houden, maar wisselt ondertussen tussen de verschillende verhaallijnen zonder dat het stoort. Daarnaast heeft ze ook nog een paar stevige plotwendingen in petto; plotwendingen die alles wat je dacht te weten op zijn kop zetten.

Het knappe hieraan is dat, in tegenstelling tot het begin van het boek, Clary heel goed uit de verf komt. Ze is niet alleen sterk en moedig, maar ze is ook onzeker en ontzettend verliefd. Dit zijn allemaal dingen waardoor Clary zo levensecht wordt dat ze bijna tastbaar is op de pagina’s. Dit geldt echter niet alleen voor Clary, de rest van de personages zijn met net zoveel zorg opgeschreven. De enige die wat minder goed neergezet zijn, zijn de volwassenen. Ze blijven nog wat ongrijpbaar en zijn lang niet zo echt als de kinderen. Toch mag dat de pret niet drukken. Stad van Glas is een ijzersterk vervolg en zal ook voor volwassenen moeilijk weg te leggen zijn.
(Stéphanie de Geus)


Stad van Glas
Cassandra Clare
Pagina’s: 496
Leeftijd: 13+
ISBN: 9789044329131
Uitgeverij: The House of Books
Boek prijs: € 18,95
Ebook prijs: € 9,95

Leave a Comment