Recensie | Cassandra Clare – Stad van Beenderen

Clary is een normale tiener, met een normale moeder en een nog normalere beste vriend. Tenminste, dat denkt ze. Dat verandert als ze op een avond Jace tegenkomt, net op het moment dat hij een demon vermoordt. Geschokt door wat ze gezien heeft wil ze de politie bellen, maar wat vertel je de politie als jij de enige bent die ze kan zien en er geen lichaam is? Als vlak daarna ook haar moeder verdwijnt, lijkt normaal voor Clary ineens heel ver weg.
Jace is namelijk, samen met zijn vrienden Alex en Isabel een van de schaduwjagers. Schaduwjagers worden speciaal getraind om demonen, die zich in de mensenwereld begeven, te vermoorden. Er is alleen één maar. Tijdens het jagen op demonen zijn de schaduwjagers beschermt door spreuken waardoor de gewone mensen, de ‘normalo’s’, hen niet kunnen zien. Waarom kan Clary hen dan wel zien?

Stad van Beenderen is het eerste deel uit de serie Kronieken van de onderwereld. Het boek is overduidelijk een jeugdboek, maar dat geeft niet. Cassandra Clare zorgt ervoor dat ook de volwassen lezer zich geen moment verveelt. Het boek leest als een trein en dat moet ook wel, want de gebeurtenissen volgen elkaar in een razend tempo op. Clary en Jace tuimelen van de ene gebeurtenis in de andere, terwijl Clary eigenlijk alleen maar haar moeder wil vinden. Maar dat is niet het enige wat ze vindt, ze komt dingen over zichzelf te weten die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Zoveel zelfs, dat haar leven als ‘normalo’ niets meer is dan een vage echo.
Toch trapt Clare niet in de val om Clary’s oude leven helemaal naar de achtergrond te laten verdwijnen. Ze laat Clary’s beste vriend Simon, die zo normaal is als het maar kan, regelmatig in het verhaal opduiken en houdt dit consequent vol. Hij toont lef en laat zien dat vriendschap onvoorwaardelijk is, ook al bevindt je beste vriend zich in een andere wereld die jij niet begrijpt. Het houdt Clary met twee voeten op de aarde. Dat maakt het verhaal geloofwaardig op momenten waarop deze op het randje balanceert.

Daarnaast bevat het boek, naast de spannende elementen en de fantasywereld, ook serieuze onderwerpen waar veel tieners zich mee kunnen identificeren. Het draait niet alleen maar om een spannend avontuur, het gaat ook om jezelf vinden, de worsteling met jezelf en er achterkomen wie je bent. Wie je vrienden zijn en wie juist niet. Dat maakt het tot een heel herkenbaar boek, ook voor volwassenen.
(Stéphanie de Geus)


Stad der Beenderen
Cassandra Clare
Prijs: € 18,95
ISBN: 978-90-443-2851-6

1 Comment

  1. […] Leestips De Geheimen van de Onsterfelijke Nicholas Flamel – Michael Scott Drakenkeizer –  Markus Heitz Dodenjacht (uit de Anita Blake serie) – Laurell K. Hamilton Evermore – Alyson Noël Fallen – Lauren Kate Heksen en elfen – Kim Harrison Het Huis van de Nacht – P.C & Kirsten Cast Nachtwacht – Sergej Lukjanenko Stad van Beenderen – Cassandra Clare […]

Leave a Comment