Recensie | Carien Touwen e.a.- Ondertussen ergens anders

omslag ondertussen ergens andersTer gelegenheid van de Boekenweek 2014 heeft Parelz een verhalenbundel met een viertal korte reisverhalen uitgegeven. De opgenomen verhalen hebben betrekking op het thema van deze Boekenweek: reizen. Het zijn alleen geen doorsnee reisverhalen, het zijn magische verhalen.

Het eerste verhaal brengt de lezer naar Thailand. De twee hoofdpersonen Alex en Ronja zijn op vakantie in Bangkok. Daar weet Alex bij een verkeersongeluk het leven van tuktuk-chauffeur Kavi redden. Als beloning brengt hij hen naar een boeddhistische tempel. Ze krijgen een rondleiding en diner aangeboden waarna de echte beloning volgt. De beloning heeft te maken met de vijver die zich op het tempelterrein bevindt.
De stijl van Carien Touwen is niet vloeiend. Gedurende het verhaal maakt ze een paar onduidelijke sprongen die voor de lezer niet prettig overkomen. Het idee achter het verhaal is echter wel interessant en wellicht met een wat langere uitwerking waren de sprongen beter met elkaar verbonden. En daarmee ook de kwaliteit van het verhaal.

Het tweede verhaal speelt zich af in Griekenland. Het speelt zich af in twee parallelle werelden op het eiland Kreta. Een verhaallijn speelt zich af in het heden met als hoofdpersonen een stelletje dat op vakantie is, de andere ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waar een vrouw zich aansluit bij het verzet tegen de Duitse bezetters.
Het intrigerende is dat de verhaallijnen meer een aanvulling op elkaar zijn, dan dat ze zicht naast elkaar ontwikkelen. De hoofdpersoon in het verzetsverhaal is een sterke vrouw die voor geen kleintje vervaard is. Bij het lezen proef je onmiddellijk de liefde van Rona Lichtenberg voor Griekenland. Dit blijkt vooral uit de beschrijvingen van het landschap en de cultuur. Ook het tekenen van een sfeerbeeld gaat de schrijfster goed af.

Het derde verhaal speelt zich af in Afrika waar een expeditie wordt gehouden naar een verongelukte zeppelin. Bij het wrak zijn vreemde gebeurtenissen waargenomen.
Het beeld dat geschept wordt van het continent komt bekend voor, maar toch ook weer niet. Dit komt vooral door de namen van andere landen die in de tekst voorkomen: Ameriga, de Republiek van Nederland en België, Pruisen. Je kunt merken dat de Guido Eekhaut genomineerd is geweest voor diverse ‘spannende boek’ prijzen. De vaart zit er van het begin af aan in. Het verhaal is een echte page turner en had zeker uitgewerkt kunnen (en wellicht moeten) worden tot een volwaardige roman, want het einde komt nogal abrupt over.

Het vierde verhaal gaat over het letterlijk aan de wandel gaan van de Eiffeltoren. Helena Rentmeester schrijft het kortste verhaal van deze bundel puntig en hilarisch op. De schrijfster verplaatst zich in de positie van deze beroemde Parijse toren en komt tot het inzicht dat een bezienswaardigheid ook gevoelens heeft.
Dit verhaal is ook meteen de uitschieter binnen deze bundel. De andere verhalen verdienden meer qua uitwerking. Dat is jammer, want de ideeën achter deze verhalen zijn interessant genoeg, maar wellicht niet geschikt voor een kort verhaal.
(Taffy van Doorn)

Untitled-3
Ondertussen ergens anders
Carien Touwen, Rona Lichtenberg, Guido Eekhaut, Helena Rentmeester
Pagina’s: 138
Leeftijd: 12+
ISBN: 172-00001-1631-8
Uitgeverij: Parelz
Boek prijs: € 11,45
Eboek prijs: € –

Leave a Comment