Recensie | Brigit Berg – Lupidae

De Magia Trilogie – Boek 1

De dertienjarige Syribil wordt, na een jarenlange gevangeschap in een hok, meegenomen door John, een Mortigulo die in opdracht van de orde van Lumo handelt. John moet Syribil naar zijn opdrachtgever brengen, maar door de wederopstanding van Mallumo komen ze de Ziener onderweg al tegen. Omdat de Ziener in gezelschap van koning Aaron van Kyrinia is, is het wel duidelijk dat het om een serieuze kwestie gaat: Mallumo moet verslagen worden. Uit verschillende bronnen blijkt dat alleen Syribil, de laatste Lupidae, een geringe kans van slagen heeft.

In Lupidae zet Brigit Berg een standaard verhaal neer. Het is vrij voorspelbaar door de clichés die regelmatig in het verhaal opduiken. Gelukkig worden deze clichés in een origineel jasje gestoken. Berg schrijft vlot naar het einde toe, maar het slot werkt ze slordig af. Lupidae had een goed ’standalone’ boek kunnen worden, maar in het allerlaatste hoofdstuk worden er nog snel (en amateuristisch) nieuwe elementen in het verhaal gepropt, om toch nog een aanzet te hebben voor het tweede deel.

Lupidae leest over het algemeen prettig, maar af en toe sluipen er toch wel wat herhalingen in. Deze stimuleren de lezer niet en beginnen vrij snel te storen.

Berg zet in Lupidae een realistische, maar eenvoudige wereld neer. De auteur doet dit zeer beeldend. Als lezer kun je aan de hand van een aantal – soms simplistische – bewoordingen direct een stad of een landschap voorstellen. Dat is een echte kunst, want niet veel schrijvers weten dit efficiënt neer te zetten.

Hoewel het verhaal voorspelbaar is, weet Berg de lezer vast te houden. Ze doet dit door het uitspelen van haar grootste troef: goed uitgewerkte karakters. De drie belangrijkste personages, Syribil, John en Ri’Shana, werkt ze zorgvuldig uit. Maar ook de minder belangrijke, kleine karakters hebben diepte gekregen. Ondanks de vele perspectiefwisselingen laat Berg de lezer met volle teugen genieten van de logische en geloofwaardig opgebouwde karakters. Hun inwendige tweestrijd, hun gevoelens en verlangens worden zeer goed overgebracht. Al met al levert Berg dus een aardig debuut.
(Yarrid Dhooghe)


Lupidae
Brigit Berg
Prijs: € 18,95
ISBN: 978-94-90878-01-6

2 Comments

  1. […] Berg, Brigit – Lupidae […]

  2. […] mag twee exemplaren ‘Lupidae’ van Birgit Berg verloten onder de mensen die het goede antwoord weten op de volgende vraag Wie […]

Leave a Comment