Recensie | Brandon Mull – Spirit Animals deel een: Vechten Voor Je Leven

9200000022239265Alle kinderen in Erdas boven de elf jaar krijgen een slok van de Nectar te drinken van de Groenmantels. Met deze drank wordt gekeken of de kinderen het in zich hebben om een totemdier op te roepen. Vlak achter elkaar roepen de kinderen Conor, Abeke, Meilin en Rollan de vier Gevallen Koningsdieren op: Briggan, de Wolf, Uraza, het luipaard, Jhi, de panda en Essix, de valk. De koningsdieren komen op een goed moment, want er breekt oorlog uit in Erdas en een oude vijand blijkt weer te zijn opgestaan: de Verslinder.
Voor de vier kinderen het door hebben, belanden ze in een oorlog waar ze amper iets vanaf weten en waarin zij een belangrijke rol schijnen te spelen volgens de Groenmantels.

Spirit Animals is een echt avonturenboek voor de jeugd. Het heeft alle ingrediënten: een paar kinderen die de helden van het verhaal worden – vier hele verschillende karakters die lekker met elkaar botsen en allemaal hun eigenaardigheden hebben; een groep die de goede kant voorstelt; een rasechte slechterik waar de hele wereld bang voor is. Als er dan ook nog oorlog uitbreekt en de helden precies op het goede moment verschijnen, is het pakket compleet. Origineel is de opzet van het verhaal echter niet: een groep doodnormale kinderen die ineens heel speciaal blijken te zijn en die de wereld moeten redden van de grote slechterik?

Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan hoe de vier kinderen hun dieren oproepen en wat daar uit voortvloeit. Voordat dit allemaal achter de rug is, heb je al een derde van het boek gehad. Daarna zijn er wat noodzakelijke gebeurtenissen, maar voordat de actie echt begint, is het boek al bijna uit. En dat is jammer. De totemdieren in het verhaal zijn een heel leuk gegeven en de schrijfstijl en vertaling zorgen voor een vlot leesbaar boek – het is zeker een boek waar veel kinderen plezier aan zullen beleven. Het was alleen leuk geweest als er meer spanning was geweest in het boek. Aan het einde volgen de gebeurtenissen zich zo rap op dat het moeilijk te volgen is wat er precies allemaal gebeurt.

Het is dan ook te hopen dat het volgende deel wat in november verschijnt hierin doorpakt en de spanning en actie van elke pagina laat spetteren. Het boek heeft er alle elementen voor, en heeft – hoewel het niet bijster origineel is – zeker wel een hoop potentie.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-3
Titel: Spirit Animals deel een: Vechten Voor Je Leven
Auteur: Brandon Mull
Pagina’s: 196
Leeftijd: 11+
ISBN: 978-90-258-6503-0
Uitgeverij: Leopold
Boek prijs: € 14,99
Eboek prijs: € 7,99

Leave a Comment