Recensie | Blake Charlton – De Macht der Spreuken

Blake Charlton - De Macht der SpreukenDe Macht der Spreuken is het vervolg op De Taal der Spreuken, het debuut van Blake Charlton.
Waar het eerste deel opviel door de hoge kwaliteit van de vertaling, liet de uitgever hier wel wat kleine steken vallen. Af en toe struikelt de lezer over foute samentrekkingen. Ook was het taalgebruik, zeker in de eerste hoofdstukken, wat wollig, waardoor niet altijd duidelijk werd wat er bedoeld werd. Verderop in het verhaal wordt dit overigens minder.

Charlton pakt de draad op, ongeveer tien jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel, waarin de jonge tovenaarsleerling Nicodemus erachter komt waarom hij zo kakofonisch is – de tovenaarsvariant op dyslexie in een wereld waarin bepaalde talen de basis vormen voor toverspreuken die gevormd worden door het lichaam van de magiër – en waarin hij leert dat hij de inzet vormt van een oorlog die de hele bekende wereld in beroering zal brengen. Een demon probeert de macht over de wereld te krijgen. Nicodemus heeft ontdekt dat zijn vermogen om iedere magische spreuk in de war te schoppen, veroorzaakt wordt doordat een deel van zijn magische krachten in een smaragd is opgeslagen. De steen is echter in handen van de demon.
Nicodemus is inmiddels gevlucht van de universiteit in Sterrenstee en heeft een koboldenlegertje om zich heen gevormd. Hij is een wat verbitterde jongeman geworden.
Het tweede deel begint met het perspectief van Franceska de Vega, een medicus die haar bijzondere krachten inzet om met spreuken haar patiënten te genezen. Af en toe kan zij in de toekomst zien en zo een goede inschatting maken van het ziekteverloop van de patiënten.
Franceska raakt verwikkeld in de strijd waavan Nicodemus de inzet vormt, als zij erachter komt dat zij in de ban van een demon is. Zij ontmoet Nicodemus, en probeert te ontkomen aan de invloed van de demon. Maar of haar dat zal lukken?

Een tweede deel van een trilogie is, net als het middenstuk van een op zichzelf staande roman, het deel waarin het moet gebeuren. De ontwikkeling van het verhaal moet hier ten volle tot zijn recht komen. Helaas laten veel schrijvers hier steken vallen. Het vervolg op De Taal der Spreuken roept in dit opzicht gemengde gevoelens op.
Aan verwikkelingen en plotwendingen ontbreekt het zeker niet in dit deel, sterker nog, af en toe werd het wel erg ingewikkeld om alle gebeurtenissen te volgen. Een minpunt hierbij is dat Charlton alles degelijk, maar oppervlakkig uitwerkt en soms meer tijd kwijt is om zijn ingewikkelde fantasieën op papier te zetten dan de verhaallijnen daadwerkelijk uit te diepen. Viervoudige intelligentie, mensen die gedeeltelijk uit spreuken bestaan, mensen waarvan een van taal geschapen dubbelganger zijn eigen leven leidt en dan weer herenigd wordt met zijn schepper, het zijn allemaal dingen waarmee Charlton zich onderscheidt van de standaardfantasy.
En toch ook weer niet. Omdat het verhaal toch een standaardverhaal is over goed en kwaad, over demonen die de wereld willen overheersen en het verzet daartegen.

Dit verhaal had ook verteld kunnen worden zonder alle fantastische vondsten van Charlton.

Charlton doet zijn best om zijn personages tot leven te wekken, maar slaagt daar maar matig in. Zo doet hij een goede poging van de ontluikende romantiek tussen Nicodemus en Franceska een levendig, gecompliceerd geheel te maken, maar  de dialogen tussen de geliefden doen geforceerd gevat aan. Als er vonken overslaan, dan in ieder geval niet richting de lezer.
Ook de andere karakters willen niet echt uit de verf komen. Er is twijfel, er is wanhoop, maar het komt allemaal niet echt over, wellicht omdat de personages boven alles erg redelijk zijn. En dat terwijl het verhaal alle ruimte laat voor zinderende emoties en onderhuidse spanningen.

Misschien was het de tijdsdruk, of het succes van het eerste deel, die een rem heeft gelegd op de sprankeling die Charlton zeker wel liet zien in het eerste deel. Uiteindelijk is De Macht der Spreuken een wat te brave, langdradige fantasy. En nou maar hopen dat Charlton het vuurwerk bewaard heeft voor het slotakkoord.
(Adinda Volkers)

Untitled-2.5

Titel: De Macht der Spreuken
Auteur: Blake Charlton
Pagina’s: 384
Leeftijd: 12+
ISBN: 978-90245-3531-6
Uitgeverij: Luitingh Fantasy
Boek prijs: €19,95
Eboek prijs: €14,99

Leave a Comment