Recensie | Bies van Ede – De Gave: Sprong in het Duister

9200000030135126Nadat de Wolk van Weten op geheimzinnige wijze is verdwenen, dreigt de wereld te gaan kantelen. Niemand schijnt echter meer precies te weten wat dit dreigement inhoudt. Gideon weet al helemaal bedroevend weinig. Ja, hij weet dat hij speciaal is, en dat sommige van de minderbroeders in het klooster om hem gedwongen zijn vertrokken. Op een dag besluit hij te vluchten. Kort na zijn vertrek komt hij de zwerfmonnik Silas tegen, die hem op sleeptouw neemt. Erg ver komen ze niet. In het stadje Drieweg maakt Gideon de fout om de Gave te gebruiken, en daarmee zet hij een reeks ontwikkelingen in gang die hem misschien wel wijzer maken dan hij eigenlijk had willen zijn…

De Gave is echt een boek voor de jongere lezer. De schrijfstijl is eenvoudig en soepel en in eerste instantie lijkt het verhaal van Gideon op dat uit veel jeugdboeken: jonge eenling blijkt magische aanleg en verborgen verleden te hebben. Niets nieuws onder de horizon wat dat betreft. Maar de middeleeuws aandoende wereld in Bies van Ede’s boek heeft al vanaf het begin iets raars. Het klinkt allemaal net iets te modern, qua taakgebruik en qua denken. En als je na enkele hoofdstukken leest dat een van de speelmannen in een herberg op een saxofoon speelt, denk je in eerste instantie een grappig foutje van de auteur te hebben bespeurt. Niets wordt echter aan het toeval overgelaten en als snel blijkt er iets akeligs bekend te zitten aan die magie, aan de Wolk en aan het vergeten…

De personages lijken in eerste instantie wat stereotype en de verhaallijn bekend. Van Ede weet ook hier steeds te verrassen: vele personages dragen een geheim met zich mee of blijken een dubbele rol te spelen – soms zonder dat ze hier zelf van op de hoogte zijn. Daardoor ontstaat een grote gelaagdheid en als lezer leer je al snel dat het verstandig is om geen enkel personage van meet af aan te vertrouwen. Het zorgt voor een wat paranoïde leeservaring: iedere keer als je denkt als lezer iets meer te begrijpen van Gideon’s wereld, worden er weer nieuwe vraagtekens opgeroepen. Dat maakt dat De Gave veel meer in zijn mars heeft dan een standaard jeugdboek met een magisch randje.
Tevens is het Kwaad wel heel erg aanwezig in de jonge Gideon. Zo duidelijk zelfs dat je je als lezer bijna onttrekt aan het willen identificeren met de hoofdpersoon. Tegelijkertijd zijn zijn dilemma’s akelig goed te begrijpen, en bovendien: hij bedoelt het uiteindelijk niet verkeerd. Toch?

De Gave: Sprong in het Duister is een prima eerste deel dat smaakt naar meer. Moreel inhoudelijk en toch lekker weglezen: dit boek combineert het beste van die twee.
(Rianne Werring)

Untitled-4
Titel: De Gave, deel een: Sprong in het Duister
Auteur: Bies van Ede
240 pagina’s
Leeftijd: 10+
ISBN: 978-90488-2175-4
Uitgever: Moon
Boek prijs: € 17,50
Eboek prijs: € 10,-

Leave a Comment