Recensie | Anthonie Holslag – Zwarte Muren

Op de flaptekst wordt Zwarte Muren omschreven als een bundel van: “(…) twaalf angstaanjagende verhalen met onverwachte plotwendingen en personages die je lang zullen bijblijven.” Niets is echter minder waar. De verhalen zijn op hun best voorspelbaar en vrijwel allemaal laten ze de lezer onbevredigd achter. Qua schrijfstijl valt er niet veel te beleven: Holslag schrijft transparant, taalkundig prima in orde maar zonder opvallende stijlfiguren. Om de boel nog een beetje op te leuken, maakt de schrijver echter wel gebruik van zoveel mogelijk scheldwoorden en zo hier en daar wat scènes met ontploffende organen of doorgezaagde ledematen – die weinig aan de verhalen toevoegen.

Zoals bijvoorbeeld in De Glijbaan: in vier pagina’s maken we kennis met de gefrustreerde hoofdpersoon die zijn vriendin Bobbie tegen haar wil meesleept naar een wildwater-paradijs en dwingt een gigantische glijbaan af te gaan. Nadat hij naar beneden is gegleden, hoort hij een gil van zijn vriendin en vervolgens niets. De hoofdpersoon ‘beseft’ dat zijn vriendin weg is – ‘alsof ze nooit heeft bestaan’, over voorbarige conclusies gesproken – en hoort nog wat zacht gekerm uit de glijbaan. Daar houdt het op.
De meest voor de hand liggende gedachte – dat Bobbie hem voor de gek heeft gehouden en grijnzend bovenaan de baan staat – wordt niet ontkracht, en er volgt geen zoektocht naar de verslindende krachten van de glijbaan of naar een motief – hoe komt een glijbaan dan aan zulke krachten en waarom is uitgerekend bange Bobbie opgeslokt, terwijl de rest van de mensen rustig door kan glijden?

Dit is een terugkerend patroon in de rest van de verhalen. De koude winter had een prima horrorverhaal kunnen zijn, ware het niet voor de overbodige subplot over een geheime kamer in Auschwitz, waar gruwelijke experimenten worden uitgevoerd – waarvan het doel vervolgens ook weer niet wordt toegelicht. En de kannibalen in De Wijsheid laten met de omslachtige uitleg van hun praktijken meer vragen openstaan dan dat ze die weten te beantwoorden.

In de introductie laat Anthonie Holslag ons weten dat hij Stephen King, Edgar Allen Poe en Dean Koontz tot zijn voorbeelden rekent. Tot de galerij van zulke grootmeesters hoeft hij zich voorlopig echter niet te rekenen.
(Rianne Werring)


Zwarte Muren
Anthonie Holslag
Prijs: € 14,95
ISBN: 978-946-0860-362

Leave a Comment