Recensie | Anoniem – Het Boek zonder Naam

full14447468In het stadje Santa Mondega gebeuren rare dingen. In Tapioca, de bar van Sanchez, komt een schietgrage gozer de boel op stelten zetten en moordt het halve stadje uit nadat hij een glas bourbon achterover heeft geslagen. Het gerucht gaat dat het iets te maken heeft met een bijzondere edelsteen – het Oog van de Nacht – dat uit een nabijgelegen klooster gestolen is. Een kleine vijf jaar later worden er twee monniken naar de stad gestuurd op opnieuw op zoek te gaan naar diezelfde edelsteen, de schietgrage massamoordenaar – inmiddels bekend onder de naam The Bourbon Kid – wordt opnieuw gesignaleerd, een van de slachtoffers van het bloedbad – de fantastisch mooie Jessica – ontwaakt plotseling uit een coma van vijf jaar. De Amerikaanse overheid stuurt een agent gespecialiseerd in het bovennatuurlijke naar Santa Mondega om de boel te onderzoeken. En dan is er nog iets met een mysterieus boek, dat verkondigt dat iedereen die het leest erdoor zal sterven…

Het Boek zonder Naam begon als een internethype. De schrijver, die erin geslaagd is anoniem te blijven en ook als zodanig op de kaft staat, schreef het boek naar eigen zeggen als een parodie op spaghettiwesterns en bovennatuurlijke thrillers als De Da Vinci Code. Het boek is dan ook voorzien van allerhande stereotypen en clichématige verschijningen: een Elvis-kloon annex huurmoordenaar; vreedzame monniken die zich ontpoppen tot vechtmachines; gangsterbazen en barmannen met meer kennis van zaken dan goed voor hen is; mysterieuze stenen met magische krachten; eeuwenoude vampiers en zogenaamd onverwachte familiebanden.

Dit alles zou Het Boek zonder Naam kunnen doen belanden tussen de werken van Robert Rodriguez en Quentin Tarantino – ware het niet dat het boek bar slecht geschreven is. In het begin van het boek is het dikwijls onduidelijk of een scene zich vijf jaar geleden afspeelt of in de tegenwoordige tijd. Er wordt om de haverklap onaangekondigd van perspectief gewisseld – wat de letterlijke ‘mexican stand-off’ aan het einde van het boek hemeltergend verwarrend maakt. Rond de introductie van ‘special agent’ Miles Jensen houden dat personage en zijn collega een lange verhandeling over de films waaraan het boek zich hoopt te mogen spiegelen – en daarmee is het manco van het boek eigenlijk meteen verklaard: Het Boek zonder Naam is een boek dat een film had willen zijn. Snelle scènewisselingen, kleurrijke personages van bordkarton, abrupte wisselingen van oogpunt – in een film was het wellicht allemaal te vergeven geweest en het resultaat hilarisch. Als boek doet Het Boek zonder Naam zichzelf geen eer aan, en het genre evenmin.
(Rianne Werring)

Untitled-1
Titel: Het Boek zonder Naam
Auteur: Anoniem
256 pagina’s
Leeftijd: 14+
ISBN: 978-90499-0059-5
Uitgever: TM uitgevers
Boek prijs: € 10,-

Leave a Comment