Recensie | Andrzej Sapkowski – The Witcher, de Laatste Wens & het Zwaard der Voorzienigheid

Andrzej Sapkowski – The Witcher, de Laatste Wens & het Zwaard der VoorzienigheidGeralt van Rivia is hekser, opgeleid om kwade wezens op te sporen en te bestrijden. Zijn levensverhaal bestaat uit vele avonturen, vrienden en geliefdes, weerzinwekkende en minder weerzinwekkend monsters. Ondanks de vele tegenslagen die hij meemaakt en het feit dat hij er niet in gelooft lijkt uiteindelijk toch dat ook Geralt zijn voorbestemming niet kan ontlopen.

In De Laatste Wens & het Zwaard der Voorzienigheid wordt het verhaal van de hekser Geralt in losse, niet altijd chronologische fragmenten verteld. In het begin is dit verwarrend maar naarmate de lezer bekend raakt met de hoofpersoon is het zoeken naar verbanden tussen de verschillende verhalen een van de dingen die het lezen van dit boek nog leuker maakt. Langzaam worden verschillende linken gelegd, tot de puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar vallen. Het verhaal is afwisselend en spannend en bevat ook nog humor en romantiek.
The Witcher bevat een groot aantal interessante karakters die vaak in de loop van het verhaal terugkomen. Behalve dat ze zelf interessant zijn geven ze ook kleur aan de hoofdpersoon door de –soms verrassende – interacties onderling. Ook de relaties tussen de verschillende karakters die gaandeweg duidelijk worden geven een extra verrassingseffect.

Qua schrijfstijl lijkt Andrzej Sapkowski iets teveel zijn best te doen. Het boek is intelligent geschreven en hoewel dit prima is, lijkt het alsof Sapkowski af en toe vergeet dat niet elke zin cryptisch hoeft te zijn en dat een duidelijke uitleg van een situatie ook handig kan zijn ondanks dat het misschien wat minder mysterieus of poëtisch staat. Als gevolg moet de lezer veel zelf invullen en bestaat er een kans dat dit later botst met de rest van het verhaal. De schrijfstijl heeft dus zijn duidelijke nadelen maar omdat het ook een bepaalde sfeer geeft die goed bij het verhaal past is het niet lang storend.

Al met al wordt in The Witcher een bijzondere wereld op een bijzondere manier geschetst. Met fantasierijke wezens en afwisselende karakters wordt een verhaal gevormd dat door de bijzondere chronologische verdeling de lezer scherp houdt voor onverwachte linken tussen de verschillende verhaallijnen en personages. Sapkowski geeft weer een net wat andere draai aan een wereld met elven, dwergen, draken en magie en onderscheidt zich door al het bovengenoemde genoeg om van The Witcher een origineel verhaal te maken dat zeker de moeite van het lezen waard is.
(Erin de Vrijer)

Untitled-4
The Witcher, de Laatste Wens & het Zwaard der Voorzienigheid
Andrzej Sapkowski
Pagina’s: 707
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-9024-5639-99
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff B.V.
Boekprijs: € 19,95
Eboek prijs: € 12,99

Leave a Comment