Recensie | Andrea Cremer – Nachtschade: de Flirt

Calla’s bedje is gespreid: ze is het alfavrouwtje van wat haar eigen weerwolfroedel moet gaan worden Al voor haar geboorte is ze voorbestemd om te trouwen met de niet onaantrekkelijke alfaman Ren, en ze leeft in een gesloten gemeenschap van Waker-weerwolven en Hoeders, waarin voor alles gezorgd is: huisvesting, opleiding, auto’s en geld. Slechts één ding heeft Calla niet, en dat is vrijheid. Dat probleem wordt haar pas duidelijk wanneer ze de mysterieuze nieuwkomer Shay het leven redt en ze moet gaan kiezen: voor het veilige, voorbestemde leven met Ren, of voor Shay, die niet geheel toevallig in de gemeenschap terecht lijkt te zijn gekomen.

Gedurende pakweg de eerste helft van Nachtschade: de Flirt lijkt het boek vooral een fantasy-flick voor Twilight-tieners te zijn: mooi, intelligent, iets te perfect weerwolfmeisje moet kiezen tussen twee eveneens woest aantrekkelijke knullen. Het boek heeft echter meer te bieden, want met behulp van Shay begint Calla te ontdekken dat er maar weinig klopt aan haar al te perfecte leventje. Is Ren’s moeder wel werkelijk vermoord door Zoekers, de tegenstanders van de Hoeders die de weerwolfgemeenschap beschermen? Wat is het verhaal van Shay’s vreemde, duistere oom, die in een gigantisch landhuis woont met een bibliotheek vol verboden boeken? De twee gaan op zoektocht uit, waarbij ze worden geconfronteerd met allerhande leugens, gigantische spinnen en levensbeslissende raadsels.

Eigenlijk kent het boek maar twee minpunten: in de eerste plaats dat het lang duurt voordat het boek eindelijk in een stroomversnelling komt, om uiteindelijk met een joekel van een cliffhanger te eindigen. Wanneer die versnelling dan eindelijk komt, worden sommige beslissende hindernissen wel erg snel genomen worden, waardoor je bijna de neiging hebt om eroverheen te lezen.
De personages spreken aan, ook over de bijpersonages is erg goed nagedacht. Sommige magische eigenschappen worden wel erg als vanzelfsprekend neergezet – wees niet verbaasd als plotseling een vuurbal of chimeara door het verhaal komt suizen – maar dat maakt het boek dan ook wel weer verrassend. Gewoon een lekkere, spannende fantasyroman.
(Rianne Werring)


Nachtschade: de Flirt
Andrea Cremer
Prijs: € 15,00
ISBN: 978-90-225-6025-9

Leave a Comment