Recensie | An Janssens – Drakenkoningin

51da8a4dbbd5b8.60656424Als de prinses Thala wakker wordt, weet ze niet meer wie ze is. Al haar herinneringen tot op dat punt zijn weg en ze voelt zich zwak. Gelukkig is daar hoofdarts en planter Neguel die zich over haar ontfermt. Ze is nog niet helemaal wakker als een draak de stad binnenvalt. Gek genoeg is ze niet bang voor de draak en voelt ze zich op de een of ander manier met hem verbonden.
De koningin, Thala’s moeder, heerst al zevenhonderd jaar over het land. Eens in de honderd jaar wordt er een wedstrijd gehouden om te bepalen wie de komende honderd jaar zal regeren. Het lijkt erop dat Thala precies op tijd wakker is geworden en ze geeft zich op voor de wedstrijd. Wat ze echter niet weet is dat ze in deze wedstrijd tot het uiterste moet gaan en dingen over zichzelf en haar moeder ontdekt die ze niet voor mogelijk had gehouden.

An Janssens won in 2013 met Drakenkoningin de eerste Luitingh Fantasy & MagicTales schrijfwedstrijd. In hetzelfde jaar kwam haar debuut uit. Hoewel de fantasywereld al vele boeken over draken kent, weet Janssens er een originele draai aan te geven. Het boek zit zo vol wendingen dat je als lezer meegesleurd wordt in een wereld die zich laag voor laag ontvouwt. Samen met Thala ontdek je waarom ze haar herinneringen niet meer heeft en waarom ze gedachten flarden van de draak kan opvangen.

Hoewel het verhaal kunstig in elkaar zit en het aan originaliteit niet ontbreekt, is het moeilijk om te volgen wat er precies gebeurt. Er gebeurt zoveel in het boek dat het bijna uit zijn voegen knapt en hoewel snelheid in een verhaal goed is, moet het niet ten koste gaan van de duidelijkheid. Sommige dingen hadden meer aandacht mogen hebben en hadden beter uitgewerkt kunnen worden. Vooral naar het eind toe gaan dingen zo snel dat het lastig is om bij de les te blijven en je regelmatig stukjes terug moet lezen om niets te missen. Daarnaast is Thala het grootste deel van het verhaal gewond en zwak en dat maakt haar ommezwaai richting het eind van het boek niet erg geloofwaardig.

Toch is het een verhaal dat een belofte in zich draagt, het einde laat genoeg ruimte en losse eindes open voor het tweede deel. Het is alleen te hopen dat Janssens haar karakters meer diepte geeft, want in de basis zit het goed, het kan alleen nog veel beter. Een verhaal als deze verdient dat.
(Stéphanie de Geus)

Untitled-2.5
Titel: Drakenkoningin
Auteur: An Janssens
Pagina’s: 271
Leeftijd: 16+
ISBN: 978-90-245-6254-1
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Boek prijs: € 16,95
Eboek prijs: € 8,99

Leave a Comment