Interview | Milan Hofmans creëert elke dag wel iets

In september kwam Droziers Erfenis uit, een nieuw avontuur van Madhu Mahavir. Ook dit keer illustreerde Milan Hofmans zelf zijn boek. Hoog tijd dus voor een bakje koffie in Amsterdam om te praten over zijn boeken, groeien als schrijver en heel veel creativiteit.

“Ik heb het idee dat ik veel geleerd heb van Project M, dat ik echt een eigen stijl heb ontwikkeld en daardoor losser en brutaler ben gaan schrijven”, vertelt Milan Hofmans. Dat Droziers Erfenis twee jaar op zich liet wachten was dan ook niet zo vreemd. “Ik wilde hier echt de tijd voornemen en het boek is natuurlijk ongeveer honderd bladzijden dikker dan Project M. Ik heb over de eerste driekwart van het boek ongeveer een jaar geschreven en daarna over het laatste stuk nog eens een keer een jaar. Voor het laatste stuk wilde ik gewoon de tijd nemen. Ik had ook meerdere verhaallijnen door elkaar lopen, in tegenstelling tot Project M, en de eindjes moesten goed aan elkaar geknoopt worden.”

Voordat Hofmans aan het schrijven Droziers Erfenis begon, ging er eerst een periode aan vooraf waarin Hofmans het verhaal in de grote lijnen goed uitdacht. “Dit is niet een verhaal waar je bij het begin begint en wel ziet waar je uitkomt. Het verhaal is daar te ingewikkeld voor en bevat een behoorlijk aantal spanningsbogen. Ik heb eerst alles uitgedacht, zodat ik het alleen nog maar hoefde op te schrijven. Gelukkig kwamen er tijdens het schrijven ook wel spontane ingevingen.”

“Ik wilde graag iets met onsterfelijkheid en een historische lijn doen”, vertelt Hofmans. “En ik wilde iets doen met een obscure verborgen orde. Daarnaast hield ik me ook bezig met een thematische lijn: leven en dood. Dat is iets wat in Project M ook een belangrijke rol speelt. In Droziers Erfenis dus ook, maar dan door middel van onsterfelijkheid.”

Daarnaast werkte Hofmans voor het eerste met meerdere verhaallijnen door elkaar. “De dagboek stukken van Drozier waren bijvoorbeeld ook heel leuk om te schrijven. Omdat het in de ik-vorm is geschreven is het veel persoonlijker geworden.”

Nu Droziers Erfenis uit is, is Hofmans alweer bezig met een derde avontuur van Madhu. “Ook dit boek wordt weer een stuk grimmiger dan de eerste twee. Madhu wordt natuurlijk ook ouder, dus hij kan weer ander dingen te verwerken krijgen. Dat zie je alleen al als je kijkt naar het verschil tussen Project M en Droziers Erfenis.”

Project M
“Ik heb veel geleerd van Project M en vooral veel geluisterd naar wat men de goede en slechte punten in het boek vond. Maar ik ben wel zo eigenwijs geweest om me van sommige punten niet aan te trekken”, lacht hij. “Ik vind ook dat je je als schrijver moet blijven ontwikkelen. Mijn grote voorbeeld daarin is David Mitchell. Hij laat bij ieder boek zien dat hij weer gegroeid is. In dat opzicht is hij een groot voorbeeld voor mij. Ik heb dus geprobeerd om dat ook toe te passen op mijn eigen schrijven. Ik heb ook echt het gevoel dat ik gegroeid ben als schrijver en als persoon.”

“Het leukste aan Project M, en dat meen ik echt, zijn de mails van de lezers waarin ze laten weten wat ze goed vonden aan het boek. En zeker ook de mailtjes die wat dieper ingaan op het boek en waaruit blijkt dat ze de dingen die ik erin gestopt heb echt begrepen hebben. Dat was echt heel erg leuk.”

Na het uitkomen van Project M begon Hofmans niet alleen met het schrijven aan Droziers Erfenis. In samenwerking met Bas Siemons maakte Hofmans een boektrailer voor Project M. “Het was heel leuk om op die manier over boek na te denken. Het was een hele andere benadering van het verhaal, veel visueler”, vertelt Hofmans.

Daarnaast benaderde hij het maken van het filmpje nog op een andere manier. “Ik vind het leuk om onder een stukje film veertig verschillende liedjes te plaatsen en te kijken wat werkt. Soms doe je er een stukje trance onder en dan werkt dat, maar onder hetzelfde kan een stukje klassieke muziek ook werken.”

Creativiteit
Sinds 1 november is Hofmans fulltime schrijver en illustrator. “Heerlijk is dat om me nu volledig op het illustreren en schrijven te kunnen storten.” Voordat hij zich op het fulltime schrijven toelegde was hij manager. “Dat vond ik ook heel leuk om te doen hoor, maar met de promotie voor het boek was het gewoon veel werk, het waren hele lange dagen. Nu heb ik wat meer rust en meer ruimte om creatief aan de slag te gaan.”

Dat creativiteit een belangrijke rol speelt in Hofmans’ leven is wel duidelijk. Naast het schrijven illustreert hij zijn eigen verhalen ook. “Ik merk ook dat het illustreren nu veel leuker ga vinden”, geeft hij toe.
Ook de cover van Droziers Erfenis heeft hij weer zelf gemaakt. “Dat heb ik op Koninginnedag gedaan”, vertelt hij. “Toen iedereen de stad in was, heb ik me opgesloten om de maquette te maken.” Die maquette, met lichtjes, is op de fotogezet, bewerkt met Photoshop en op de cover geplaatst. Het resultaat is een spookachtige cover en een boek waarin alles door Hofmans zelf gemaakt is.
“Clavis is daar gelukkig heel vrij in”, aldus Hofmans. “Ze laten me aanmodderen en geven daarna aanwijzingen hoe het verbeterd kan worden en waar zij zelf aan zaten te denken. Dat is heel prettig.”

Maar ook al is Hofmans nu fulltime schrijver, zijn dagen zijn nog steeds goed gevuld. “De eerste twee weken na 1 november had ik gelijk al helemaal vol zitten.” Toch werkt Hofmans alleen fulltime aan zijn eigen schrijfwerk. “Ik wil er gewoon de tijd voor mijn eigen werk. Ben ik nu niet aan het schrijven, dan ga ik wel illustreren of naar buiten om te fotograferen. Kortom, ik ben elke dag creatief bezig.”
(Stéphanie de Geus)

www.madhumahavir.com

Illustraties copyright Milan Hofmans

Leave a Comment