Recensie | Alexander Colin – Eamon Graves en het Rijk van de Zwarte Elfen

Soms ontbrandt er aan het firmament van de fantasyliteratuur een tienerster, die ondanks het gebrek aan levenservaring, mensenkennis en taalkundig vermogen erin slaagt een parel van een werk neer te zetten. Alexander Colin is helaas niet zo’n schrijver. Eamon Graves en het Rijk van de Zwarte Elfen is een boek dat zodanig vol staat van de onvolkomenheden, dat het misschien beter was geweest als er nog een paar jaar overheen was gegaan.

De eerste ergernis is wellicht dat het boek niet zorgvuldig geredigeerd is – dat had een groot aantal te lange en daardoor niet kloppende zinnen, verkeerde uitdrukkingen en kromme metaforen kunnen voorkomen. Het is namelijk wel duidelijk dat Colin het talent heeft om geloofwaardige scènes neer te zetten, zij het bij tijd en wijle in ietwat hoogdravend taalgebruik. Tevens hebben de Elfen de neiging om zich uit te drukken in het Latijn, in fonetisch geschreven Franse accenten en in diverse andere talen, waarmee de schrijver schijnbaar heeft willen bewijzen dat hij een talenwonder is.
Een tweede, veel erger minpunt is het dat Colin er op geen enkel front in slaagt origineel uit de hoek te komen. Eamon Graves is de zoveelste Uitverkorene die lijdt aan het Christuscomplex, dat we al kennen van betere personages als Harry Potter, Frodo Balings, Anakin Skywalker, Buffy Summers, Neo, ect.. Net zoals hun voorgangers is Eamon ‘anders’ en ontdekt hij een afstammeling te zijn van een ras van superwezens. Hij is door een profetie voorbestemd om de Slechterik te verslaan – die ook nog eens zijn grootvader is – en verlaat huis en haard om op queeste te gaan naar een plaats waar hij zijn opleiding kan beginnen.
Die weinig opzienbarende plotlijn zou nog niet zo’n doodzonde zijn als de personages dan op z’n minst interessant genoeg waren om het geheel te redden. Ook dit is niet het geval: Eamon zelf komt vooral naar voren als een gefrustreerde tiener die zwaar lijdt onder het hebben van fantastische superkrachten en zogenaamd bovenmatige intelligentie en om die redenen om het minste en geringste begint te schreeuwen. Tel daar een handvol overige personages met een persoonlijkheid van bordkarton bij op, gecombineerd met vechtscènes die in een aflevering van Dragonball Z misschien bloedspannend zouden zijn maar op papier amper tot leven komen – en maak het af met een sausje flauwe Elfengeschiedenis. Inderdaad, je hebt Eamon Graves in je hand.
Dit alles is vooral jammer voor de beginnend fantasyschrijver zelf, die met een beetje welgemeend advies en redigeren wellicht een veel beter verhaal had kunnen afleveren.
(Rianne Werring)


Eamon Graves en het Rijk van de Zwarte Elfen
Alexander Colin
Prijs: € 25,95
ISBN: 978-90-4841-941-8

3 Comments

 1. Irna Breugels on January 14, 2012 at 11:57

  Ik ben het eerlijk gezegd niet eens met de recensie die hier eerder is neergeschreven over ‘Eamon Graves’. Ik vond het een heel leuk boek, en er zaten écht wel spannende passages is, die heel filmisch geschreven waren en daardoor zeker tot leven kwamen op papier.
  Akkoord, de rode draad is herkenbaar. Een jongen die zijn ware identiteit te weten komt en een grote opdracht moet vervullen… Maar is dat niet net de basis van fantasie die dicht bij huis staat? Mijn zoon (16 jaar) heeft het boek ook gelezen en kon zich makkelijk identificeren met Eamon. Het hoofdpersonage is een redelijke getormenteerde jongeman, maar het is en blijft een tiener, en bovendien eentje die met bovenmenselijke krachten moet kampen.
  Voor de rest vond ik het boek net wel origineel. Er zit heel veel informatie in, en de verschillende talen waren gewoon nodig om een juist beeld neer te zetten van de diversiteit in het Rijk van de Zwarte elfen.
  Ik vond dat, naarmate het boek vorderde, het ook duidelijk werd dat de schrijver ouder geworden was, en het verhaal werd daadwerkelijk ook volwassener.
  Trouwens, ik ben ervan overtuigd dat Eamon Graves niet gewoon zijn grootvader zal moeten vermoorden. Ik heb in een interview met de schrijver gelezen dat er een onverwacht plot te verwachten is in het tweede boek. We weten dus nog totaal niet hoe het zal gaan eindigen!
  Eerlijk is eerlijk: ik wil zeker en vast het tweede boek lezen.
  Eamon Graves en het Rijk van de Zwarte elfen is een heel eerlijk boek, en de kleine onvolkomenheden in verband met het redigeren, zijn te wijten aan het feit dat het boek is uitgegeven bij een POD-uitgeverij. Laten we niet vergeten dat de schrijver 14 was toen hij aan dit werk begon!
  Volgens mij leest de persoon die de vorige recensie geschreven heeft gewoon niet graag fantasy à la Darren Shan.
  Ik heb in ieder geval echt genoten van dit boek en mijn zoon ook, dus het is zeker een aanrader!

 2. Andrea M on May 27, 2012 at 17:33

  Colin heeft zijn boek verkocht aan een reguliere uitgeverij. Binnenkort zal deze versie dus ook uit de handel genomen worden. Het boek wordt momenteel geredigeerd en herwerkt. Deze recensie is niet langer accuraat of van toepassing.

  • Stéphanie on May 28, 2012 at 18:09

   Dank je wel. Dat is erg handig om te weten. We zullen deze versie echter online houden en hem hoogst waarschijnlijk t.z.t. vervangen door een recensie van de nieuwe uitgave.

Leave a Comment