Nieuws | Terugblik op 2014 door Jolien Tonnon

2014 was een bijzonder jaar voor mij; ik werd op een romantische wijze ten huwelijk gevraagd, Aiya’s Strijd kwam uit en, met dank aan jullie, werd Aiya’s Strijd ook nog eens tweede bij de Hebban Fantasy Awards. De reacties waren overweldigend en nog steeds krijg ik mails van lezers die ik nooit heb ontmoet, maar die me toch willen laten weten dat ze Aiya’s Strijd zo’n mooi en meeslepend boek vinden. Natuurlijk kende het jaar ook minder goede kanten; ondanks alle positieve reacties kampte ik zelf met onzekerheid die regelmatig de kop op stak en door omstandigheden kon ik niet alles doen wat ik graag had willen doen. Toch, al met al de balans opmakend, was 2014 een bijzonder mooi jaar, het jaar waarin ik mijn eerste stappen op het schrijverspad zette.

Daarbij was het misschien ook wel het jaar waarin het Nederlandstalige fantasygenre groot of in ieder geval groter werd. Want wat zijn er veel mooie boeken verschenen in 2014! De Hebban Fantasy Awards werd opgericht, de Fantasyboek van het Jaar-verkiezing aangekondigd, Thomas Olde Heuvelt wist zijn boek Hex in het buitenland te verkopen en Warner Bros gaat er zelfs een serie van maken. En eindelijk wordt Tonke Dragt’s De Brief voor de Koning, in het Engels vertaald. Als dat geen fantastisch jaar was!

Hoe anders was het jaar op wereldniveau, elk jaar lijkt een rampjaar als je het nieuwsoverzicht ziet, maar nu zijn meer mensen op de vlucht dan ooit, heerst er een verschrikkelijke en dodelijke ziekte waar we als het westen veel te laat pas iets aan hebben gedaan en maakte Nederland zelf een grote ramp of misschien wel een oorlogsdaad mee. En daar sta je dan met je goede fatsoen te beweren dat goed en kwaad afhankelijk is van ‘the eye of the beholder’. En ja, soms twijfel ik daar ook aan, maar ik ben me er terdege van bewust dat ik lang niet alle informatie heb en dat de informatie die ik tot me krijg per definitie gekleurd is.

Nee, op wereldniveau vraag ik me af of 2014 wel zo’n goed jaar was en soms voel ik me daar machteloos bij. En juist die onmacht om ook maar iets aan de wereld te veranderen, maakte dat ik me ooit naar fantasy keerde. Want wat een heerlijk genre is dat.

Ik wens jullie allemaal een prachtig en liefdevol 2015, waarin je je droom, of een deel daarvan, kunt verwezenlijken. Waarin je mooie inspirerende boeken zult lezen en misschien wel zelf zult schrijven. Waarin je boeken zult vinden die je doen vergeten dat de buitenwereld bestaat. En waarin fantasy een genre wordt waar iets minder vaak met een opgetrokken wenkbrauw naar gekeken wordt.

Ik hoop dat 2015 een fantastisch jaar zal worden, waarin wij als mensheid elkaar weer leren accepteren en waarderen. Een jaar waarin we open staan en lief zijn voor elkaar, voor onze vrienden, familie, collega’s, buren en ook voor de vreemdeling op straat. Waarin we leren luisteren naar alle kanten van het verhaal voordat we oordelen.

May the force be with you!
(Jolien Tonnon)

Leave a Comment