Nieuws | Nederlandse uitgeverijen werken samen aan ‘Spotify voor e-boeken’

Uitgeverijen WPG en LannooMeulenhoff B.V. werken samen aan een onbeperkte boekendienst voor digitale lezers. Dat meldde projectleider Lisa van den Herik donderdag aan NRC Next. De twee concerns vertegenwoordigen uitgeverijen als De Bezige Bij, Bruna, Unieboek Het Spectrum , Meulenhoff Boekerij en Querido – bijna de helft van de Nederlandstalige e-boekenmarkt.

Het project staat nog in de kinderschoenen: zo is nog niet duidelijk of het mogelijk zal zijn om boeken op verschillende apparaten, zoals e-readers en tablets, te lezen. Wel is het de intentie om de ‘Spotify voor e-boeken’ nog dit jaar te lanceren.

Met dit initiatief voor digitale lezers hopen de uitgeverijen de piraterij van e-boeken tegen te gaan. In januari dit jaar werd een 23-jarige man vrijgesproken nadat hij vijfduizend e-boeken via de torrentsite The Pirate Bay had geüpload. Hij is niet veroordeeld voor auteursrechtenschending omdat de man niet beroepsmatig uploadde en geen winst maakte.

Tevens hoopt het uitgeverijwezen een nieuwe lezersmarkt aan te kunnen boren. Als voorbeeld dienen de ontwikkelingen in de muziekindustrie: nadat deze jaren kampte met een dalende omzet, hebben populaire streamingdiensten als Spotify en Deezer ervoor gezorgd dat het aantal downloads uit illegale bron is gekelderd en sinds vorig jaar worden weer stijgende omzetcijfers gerapporteerd. Door hoog gebruiksgemak en een zo uitgebreid mogelijk aanbod, hopen de uitgeverijen de dienst te kunnen realiseren.

De auteurs zouden een vergoeding krijgen op basis van de tijdsduur die mensen besteden aan het lezen van hun boeken. “Het uitgangspunt is dat het niet veel nadeliger voor auteurs is dan wat zij nu met de verkoop van e-boeken verdienen,” aldus projectleider Lisa van den Herik.

Leave a Comment