Nieuws | Lezerscommissie Paul Harland Prijs en deelname-evenement

Voor het eerst bij een Nederlandstalige fantastische schrijfwedstrijd krijgt de lezer een stem in de uitslag van de Paul Harland Prijs. Niet in de vorm van een publieksprijs of een applausmeting zoals wel eens gedaan wordt, maar door middel van een lezerscommissie.

Uit de aanmeldingen voor de lezerscommissie (er zijn al ruim dertig inschrijvingen binnen) worden drie enthousiaste lezers geselecteerd door de organisatie. Deze drie lezen maximaal honderd inzendingen van de Paul Harland Prijs 2014 en geven hun mening. Samen met drie andere voorselecteurs bepalen de lezers welke verhalen doorgaan naar de finale. Daarnaast, en dat is voor de deelnemers van de PHP een nieuwe bonus, schrijven de leden van het lezerspanel voor de maximaal 75 verhalen die niet doorgaan naar de finale, een beoordeling vanuit lezersperspectief. We zijn als PHP organisatie heel erg benieuwd naar wat dit gaat opleveren. De mening van de lezer is natuurlijk de ultieme lakmoesproef van elk verhaal.

Waarom laten we de beoordeling dan niet helemaal aan de lezers over? Omdat schrijvers, zeker als ze nog aan het zoeken zijn, naast waardering (of afkeuring) van lezers, ook technisch en inhoudelijk advies van andere schrijvers, redacteuren en uitgevers nodig hebben om te groeien. En dat is één van de speerpunten van de PHP: de deelnemers helpen om (nog) betere verhalen te leren schrijven. Het lezerspanel draagt daar aan bij door het palet van feedback en beoordeling nog diverser te maken.

Enthousiaste lezers kunnen zich nog t/m 31 mei opgeven voor het lezerspanel, door het invullen van het formulier op deze PHP pagina. In juni, dus voor de deadline van 1 juli 2014 worden de leden van de lezerscommissie bekend gemaakt.

Dan nog iets voor potentiële deelnemers aan de PHP: wil je laten weten dat je meedoet deze editie (en zien wie je concurrentie is), schrijf je dan in voor het Facebook evenement Inzenden voor de Paul Harland Prijs.
(Martijn Lindeboom)

Leave a Comment