Nieuws | Fors verminderde verkoop tijdens Boekenweek

Terwijl de rest van de Nederlandse economie opkrabbelt uit het dal, lijkt de klap in Boekenland vertraagt te vallen: er vallen ontslagen bij uitgeverijen, imprints worden afgestoten, boekhandel Polare ging failliet en bibliotheken worden gesloten. Ook de jaarlijkse Boekenweek liet dit jaar geen oppeppende resultaten zien: vergeleken met vorig jaar daalde de omzet aan Nederlandstalige boeken bij de deelnemende boekhandels met 3,1 procent. Dit liet het CPNB – de drijvende kracht achter de Boekenweek – eerder deze week weten.

Toch werden ook de nodige records gebroken: het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa werd 9000 keer gedownload als e-book. Daarnaast verscheen van het Boekenweekessay Arctisch Dagboek van Jelle Brandt Corstius nog tijdens de Boekenweek een tweede druk – een unicum. Naar schatting 240.000 treinreizigers hebben zondag 16 maart – op de laatste dag van de Boekenweek – gratis met het Boekenweekgeschenk gereisd.

Naar aanleiding van de Boekenweek werd een petitie op internet gestart voor een Young Adult-Boekenweek, voor de leeftijdsgroep die tussen wal en schip valt voor wat betreft de Kinderboekenweek en de Boekenweek.

De CPNB roemde de Boekenweek als ‘een positief baken in een woelige boekentijd’.

Leave a Comment