Nieuws | Castlefest 2014

IMG_1055Afgelopen weekend stond de Keukenhof in Lisse weer in het teken van Castlefest. Dit jaar was het een speciale editie, want Castlefests vierde zijn tiende festival. Ook voor Fantasyboeken.org was het een speciale editie: zij hielden er hun eerste recensieworkshop.

Al tijdens het openingsconcert op donderdagavond liepen de bezoekers er uitgedost bij. Dat werd nog mooier naarmate de dagen vorderde. Zo was er Toothless, van Hoe train je een draak, een hele groep Disney prinsessen, ‘Trekkies’, een paar roodkapjes, ridders, elven en schare aan dames in steampunk-kostuums. Natuurlijk waren er ook boeken. In twee tenten stonden de uitgevers en schrijvers bijeen om boeken te verkopen, signeren en met de lezers een praatje te maken. Aan wezig waren Adrian Stone, Tisa Pescar, Martijn Adelmund, Iris Compiet, CM Chang, Marieke Frankema en nog vele anderen. Voor sommige schrijvers, zoals An Janssens, was het de eerste keer op Castlefest. Ze keek haar ogen uit: “Echt ontzettend leuk dit!” Het duo Martijn Adelmund en Iris Compiet lanceerde op Castlefest hun boek Heksenwaan. Boekliefhebbers konden dus hun hart ophalen.

IMG_1032Als je na het inslaan van al dat leesvoer ook graag je mening wilde geven over de boeken gaf Fantasyboeken.org bij Kunst op straat elke dag haar recensieworkshop. Onder leiding van Stephanie de Geus en Rianne Werring kregen de deelnemers handvaten voor het schrijven van een goede recensie en leerde ze het verschil tussen een mening en een analyse van het verhaal. Als voorbeeld hiervoor lazen de deelnemers het verhaal In de Mist van Esther Scherpenisse. Dit verhaal werd eerder vijfde in in de PHP en werd eerder gepubliceerd in Pure Fantasy. Over het verhaal kwamen veel verschillende meningen ten tafel waardoor er een uitgebreide discussie ontstond.

Het festival werd afgesloten op zondagavond met een toespraak van de organisatoren die terugkeken op tien jaar Castlefest. De jubileumeditie zelf kon weer een doorslaand succes genoemd worden: vier hele mooie dagen waarop de deelnemers en vrijwilligers zich uitstekend vermaakt hebben. Wij kijken reikhalzend uit naar volgend jaar.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment