Nieuws | Boekcover van het Jaar-verkiezing: de auteurs!

Er wordt uitvoerig gestemd op de Bookcover van het Jaar-verkiezing! Na een week gaat Hydrhaga aan kop met 28 stemmen, gevolgd door De Tranen van Tataneh. Ondertussen vechten Alfa en Offer in de Mist vechten om een plek in de top drie. De onderlinge verschillen zijn klein en er kan nog van alles gebeuren….

De illustratoren moeten nog even wachten voordat zij in het zonnetje gezet worden. Wij hebben de auteurs gevraagd om een reactie te geven op hun eigen boekomslag.

Neil Gaiman over De Oceaan aan het EInde van het Pad: “I’m delighted. Book jackets are getting better these days. And the sparkly treatment of the Dutch edition was glorious. I’m grateful to my publishers and glad people like it.”

Evi Verhasselt over De Tranen van Tateneh: “Ik ben héél trots op mijn boekcover. De tekenaar, Melchior van Rijn, is er perfect in geslaagd alle sfeerelementen van het verhaal vast te leggen. Net zoals de tekening is het boek licht, luchtig en een tikje dramatisch. Bovendien zit mijn favoriete personage erin verwerkt, al moet je even zoeken.”

Patrick Brannigan over Evenbeeld: “Geweldig dat de cover van Evenbeeld de shortlist heeft gehaald! Natuurlijk ben ik extra trots omdat het mijn eigen ontwerp is. Ben erg benieuwd naar de uitslag!’”

Thomas Olde Heuvelt over HEX: “De omslag van HEX is ontworpen door mijn beste maatje en rechterhand Wes van de Plas, die ook de trailer van HEX heeft geregisseerd en geproduceerd. In combinatie met de sterke titel is het veruit de beste omslag die ik tot nu toe heb gehad (…).In England en Amerika waren ze ook erg onder de indruk, vertelde mijn agent.”

Tisa Pescar over Alfa: “Ik vind dat de cover van Alfa de sfeer van het boek bijzonder goed weergeeft: duister en mysterieus. Ik ben er dan ook erg blij mee. Bij deze een groot compliment voor Marco Lap, die de afbeelding heeft gemaakt en die ook voor mijn volgende boek Maire, dat in april 2014 verschijnt, een bijzonder fraaie en treffende cover heeft ontworpen.  ”

An Janssens over Drakenkoningin: “Als auteur had ik niet veel te zeggen over mijn boekcover (helemaal niets eigenlijk), maar ik ben heel blij met het eindresultaat. Je moet trouwens eens verder kijken dan de schitterend uitgewerkte lichtinval in de tekening. Ook de manier waarop het de cover is geprint (met mat effect) is prachtig, de gouden titel in krachtig lettertype, lovende woorden van Thomas… Welke auteur kan meer wensen dan dat?”

Marieke Frankema over Offer in de Mist: “Wat bijzonder dat de cover van Offer in de Mist de shortlist heeft gehaald, en wat lees ik een mooie, lieve reacties over deze prachtige tekening van Sander van Zijl. Het was een totale verrassing voor me dat Offer in de race was en ik ben nu al vereerd dat mijn boek zo ver is gekomen. De cover vangt op magische wijze het verhaal dat erachter ligt en ik ben er erg blij mee! Dank aan al die lieve mensen die op Offer in de Mist hebben gestemd (of dat nog gaan doen).”

Kim ten Tusscher over Hydrhaga: “Heel eerlijk; als schrijver moest ik er wel een beetje aan wennen. Hydrhaga is natuurlijk een heruitgave, dus ik was heel erg gewend aan het oude beeld van mijn hoofdpersonen en het boek. Leg de twee versies maar eens naast elkaar, het is echt een wereld van verschil.
Maar ik vond de opbouw wel gelijk mooi en ook de sfeer. Een kaft moet een goed beeld geven van een verhaal en aan deze kaft kun je zien dat dit niet alleen maar fantasy is, maar door de maan en de kleur heeft het ook iets sci-fi-achtigs. Ieder detail van deze kaft is iets wat terugkomt in het verhaal: de toren, de sneeuwstorm en de geheimzinnige Elion. En de maan is voor Lumea erg belangrijk, dus die geeft de kaft iets extra’s.
Het duurde dan ook niet zo heel lang voor ik er super blij mee was. Het hielp natuurlijk dat ik er zulke goede reacties op kreeg. Dat het nu bij de top tien van mooiste covers van 2013 zit, is geweldig.”

Er kan nog tot 15 maart gestemd worden op jouw favoriete boekomslag. De illustrator van het winnende boek ontvangt een oorkonde en de Bookcover van het Jaar-prijs. Onder de meestemmers verloten we een boekenpakket met daarin de genomineerde titels.

Leave a Comment