NaNoBlog, deel 1

Rianne Werring
Morgen barst mijn favoriete schrijfevenement van het jaar weer los: NaNoWriMo. Het beste excuus om me een maand lang de blaren op je vingers te schrijven. En net zo als ieder jaar weet ik tot vlak voor het losbarst niet waar ik dit jaar 50.000 woorden aan vuil wil maken. Zal ik verder gaan met een van mijn twee eerdere Nanoverhalen waarmee ik de eindstreep niet haalde – de een over een moderne heks die worstelt met de tijdgeest (2010) en de ander over een bastaard ten tijde van de Venetiaans-Ottomaanse oorlog van 1463 (2011)? Of zal ik een vervolg schrijven op dat verhaal dat ik onlangs afmaakte – een koningsdrama over een woestijnclan van leeuwenrijders? Pak ik een oud idee van de plank, of begin ik, true NaNo-style, op 1 november met een blanco documentje en ga ik schrijven wat er ik in me opkomt?

Stiekem is dat laatste het leukst: je brein helemaal de vrije loop laten en overal en nergens op voorbereid zijn – dikwijls vind je jezelf in universa terug waarvan je vroeger nooit had gedacht dat je er zou komen. Toch heeft dat ook een nadeel: de twee vorige Nano’s waarbij ik in het diepe sprong, leverde me verhalen op die ik nog altijd niet af heb geschreven. De andere optie is de veiliger optie: verdergaan op bekend terrein. De schrijfopium loslaten en iets afmaken dat al jaren hunkerend in een lade naar je op ligt te kijken en met smekende oogjes prevelt: “Maak me af!” Bijkomend voordeel: bij die Nano-verhalen die al gedeeltelijk in de steigers stonden toen november losbarstte, heb ik telkens wel de eindstreep gehaald.

Wat zal het worden? Ik staar naar het lelieblanke vel en laat de opties nog eens aan me voorbij trekken. Oud verhaal, nieuw verhaal, Venetië, hekserij of dorre woesternij?

Ik stel de beslissing uit tot morgen.

Stéphanie de Geus
De eerste keer NaNoWriMo vanaf morgen. Hoewel het de eerste keer NaNo is, is het niet de eerste keer dat ik meedoe aan een schrijfmarathon. De afgelopen vijf jaar heb ik meegedaan (en gehaald!) aan de schrijfmarathon die georganiseerd wordt op Zinniger Zinnen. Ik schreef rustig 1000 woorden per dag, dus ach, wat is die 667 woorden extra? Toch?

Weet ik al waar ik het over ga doen? Euhm, nee. Om heel eerlijk te zijn vraag ik me af of het een goed idee is om me deze maand vol op zo’n groot project te storten. 50.000 woorden is niet niks, en er zijn altijd zoveel andere dingen die ook moeten gebeuren. November is de maand dat ik van hot naar her vlieg voor mijn werk, ook in het weekend. Het is de maand dat ik twee weekenden logees heb en een flinke portie deadline stress van mijn werk. Aan de andere kant, al die andere mensen kunnen het ook en zij hebben óók een fulltime baan, dus waarom zou ik dat niet kunnen?

Het volgende probleem is natuurlijk, het verhaal. Opnieuw beginnen? Een verhaal afmaken? Schrijf ik in het Nederlands of in het Engels zodat ik wat minder hoef te wisselen tussen de taal als ik op mijn lunch pauze schrijf. Ik werk als hoofdredacteur voor een Engelstalig tijdschrift (twee zelfs!) in Engeland, vlak naast Manchester, dus ik werk de hele dag met de Engelse taal. Schrijf ik digitaal, met de hand, een combinatie van beide (want die laptop kan niet altijd mee)?

Op dit moment overweeg ik heel sterk om mijn tweeluik af te maken. Furie deel 1 (2012) schreef ik eerder voor de Zinniger Zinnen marathon, maar het verhaal was te groot om af te maken binnen die maand. Furie deel 2 (2013) startte ik eerder dit jaar in dezelfde marathon, maar ook dit verhaal was te groot om af te maken. Een halve maand per verhaal en aan het einde van de maand een tweeluik af? Klinkt verleidelijk toch? Maar ik denk dat ik net als Rianne de beslissing uitstel tot morgen…

Meer weten of Rianne’s en Stéphanie’s NaNo-avonturen? Ze zijn te volgen op www.nanowrimo.com/burbick en http://nanowrimo.org/participants/luthienarfeiniel. En kijk vooral ook even HIER om een boeken verrassing pakket te winnen!

Leave a Comment