Midzomer Fair Parade 2012

De zomer vieren met het Archeon, dat kon op 2 en 3 juni tijdens de Midzomer Fair Parade. Dit jaar wilde de organisatie het heel anders aanpakken, met bands die vooral akoestisch zouden spelen rondom kampvuren en een extra vleugje steampunk. Zaterdagochtend stroomden de eerste bezoekers binnen. Niet iedereen had zich voor de gelegenheid uitgedost, maar er viel toch menig vleugel en elfenoor te vinden tussen alle bezoekers. De hele dag voelde het in elk geval alsof het al hartje zomer was.

Naast de gewone activiteiten in het Archeon, waren er verschillende kleine stalletjes, met kruiden, leren buideltjes en andere goederen die je in de middeleeuwen kon vinden. Rond de Middeleeuwse markt en de Romeinse herberg stonden ook kraampjes met andere goederen. De markt was dit jaar veel kleiner van opzet en voor de bands waren er geen podia. Die speelden hun muziek op intieme wijze. De elfjesachtige folk van Amma paste prima tussen het groen en de Teetotallers maakten het plein naast de Romeinse herberg onveilig.

De speeltuin moest zijn terrein delen met een steampunkkampenement vol met uitgedoste mensen en bijzondere uitvindingen. Zij probeerden op hun eigen manier het publiek te vermaken. Verstopt in een boerderij zat het vertelcollectief De Jonge Honden. Drie jonge mensen wisten het publiek te boeien met hun Finse heldenepos. Ze vertelden hier niet alleen bij, maar illustreerden hun verhaal met muziek, zwaardgekletter en zelfs met een vuurshow. Het was een combinatie van verhaal, toneel, muziek en reenactment die werkte, want bij elke voorstelling stonden de bezoekers rijendik te luisteren.

Hoewel er op de zondag meer bezoekers waren, hielp het weer niet mee. Die dag gaven wel meer bands acte de presence. Op de momenten dat het droog was, roffelden de drummers van Sassenach er stevig op los en Slan had zich verschanst in het Middeleeuwse klooster. Daarnaast dansten de bezoekers erop los in het Romeinse badhuis op de Teetotallers. De beruchte Abe de Verteller was er die dag ook. Hij vertelde op eigen wijze een lugubere legende uit de verhalen van de duizend en een nacht.

Naast de gebruikelijke activiteiten was het een rustige dag in het Archeon. De bezoekers, standhouders en muzikanten waren het met elkaar eens: de Midzomer Fair Parade was bovenal intiem.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment