Midwinterfair

Kilts in het klooster, elfjes in het Romeinse badhuis en geisha’s in de steentijd, onmogelijk? Niet tijdens de Midwinterfair 2011 in het Archeon. Voor de negende keer stelde dit Archeologische themapark zijn deuren open voor het vreemdste volk dat hier in Nederland rondloopt. Het is winter, dus de bontmantels en lagen kleding kwamen tevoorschijn. Er hing wat vorst in de lucht, maar het was minder koud dan de week ervoor. De regengoden waren ook knus bij het haardvuur gekropen, want ze lieten zich het weekend niet zien. Een mooi weekend waarin genoeg te doen viel.

Om te beginnen was er een markt in het badhuis en twee grote tenten. Daar stonden tientallen kraampjes met de meest uiteenlopende spulletjes. Boeken, sieraden, bord en tabletop spellen, kaartleggingen en nog veel meer. Winkelen hoefde niet in stilte, want gedurende de dag speelden er in de paviljoentent en de forumtent allerlei bands die op afwisselende wijze (bal)folkmuziek brachten. Onder andere de Dutch lemmings, Té, Slán Duo Marziano, Teetotallers en Amma brachten sfeer in de tent. Wie nog meer wilde op muzikaal gebied kon terecht in de Romeinse herberg. Daar speelden Finvarra en Rapalje het dak van het plafond en bracht Kelten zonder Grenzen de voetjes van de vloer.

De zalen van de Romeinse herberg waren ook gevuld. Naast de inwendige mens versterken, leerden de bezoekers hoe ze konden flirten bij de flirtworkshop. Die kennis kon aan het eind van de middag meteen gebruikt worden voor het Fantasy Speeddaten. Even uitpuffen kon bij de Steampunkmodeshow, waarbij op muzikale wijze de nieuwste trends op het gebied van metalen kleding werd getoond. Bezoekers die liever zich warm wilden dansen, kwamen ook aan hun trekken. Naast leren balfolken, was er ook de mogelijkheid om de Tango en Burlesque te verkennen.

Archeon Oeuvreprijs
Tijdens de Midwinterfair gebeurde er ook nog iets speciaals. In de bovenzaal van het Middeleeuws klooster kwam een groepje schrijvers en fantasyliefhebbers bij elkaar voor de uitreiking van de Archeon Oeuvreprijs. Dit jaar ging die postuum naar Wim Stolk, alias W.J Maryson, die helaas deze ontvangst niet meer mee kon maken. Het haardvuur brandde, de kaarsen waren ontstoken en Alex de Jong opende de uitreiking.
“Eigenlijk had Wim hier moeten staan. Hij was een betere presentator dan ik ben en degene die deze prijs uitgaf,” vertelde de uitgever en schrijver. “Er zijn weinig genreschrijvers in Nederland en Wim heeft heel veel voor het genre gedaan. Hij was charismatisch en altijd druk bezig. Hij schreef, was literair agent, ontdekte talent en organiseerde lezingen.” De Jong omschreef zijn turbulente relatie met de schrijver van de Meestermagiër en Onmagiërreeks. Maryson schreef literair proza, terwijl De Jong platvloerser is. “Het was soms een wedstrijd. Wie lanceert er dit of dat? Wie pist er als eerste tegen de boom?” Na Alex’ verhaal trad Elly Stolk, de weduwe van Maryson naar voren.
“Het is geweldig om hier te mogen staan,” bracht ze geëmotioneerd uit, toen ze de prijs in ontvangst nam. Daarna werden woorden teveel en bleef het publiek en De Jong ook niet onaangedaan. Na de uitreiking verlieten enkelen in de zaal en bleven er ongeveer vijftien mensen over, die zich schaarden in een kring. De wijn en de nootjes gingen van hand tot hand, net als de vele verhalen over Maryson,die op zijn manier een stempel drukte op het fantasylandschap en vele levens. Het schetste een beeld van hoe zijn omgeving hem zag; een chaotische, creatieve man, die vele projecten begon en soms moeite had om ze af te maken. Een schrijver die bloemrijk schreef, maar ook niet terugdeinsde voor een stevige woordenwisseling. Na een uur namen de aanwezigen afscheid van elkaar, waarmee de bijeenkomst tot een eind kwam.

Ter conclusie; het was een bijzonder weekend. Hoe je het wendt of keert, het Archeon blijft een fantastische plek voor een fantasyfestival. De knusse historische huisjes en locaties geven het een bijzondere sfeer. De verhalen van Abe en donderelf krijgen toch een extra dimensie als ze verteld worden in een middeleeuwse hut rondom een kampvuur. Dat maakt deze fair tot een unieke winterse beleving die nog in het geheugen blijft hangen.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment