Recensie | Sophie Jordan – Firelight: Ziel van vuur

Jacinda is een zeldzame vuur-draki. Ze is de eerste vuurspuwer in jaren en is daardoor voorbestemd om met Cassian, de toekomstige alfa-draki, te trouwen. Wanneer ze de regels van haar kolonie breekt door overdags te transformeren, achtervolgen drakenjagers haar bijna tot haar huis. Met moeite weet ze te ontsnappen, maar het gevaar is nog niet geweken. Uit angst voor de straf van de kolonie dwingt haar moeder haar en haar zus Tamra om te verhuizen naar Chaparral, een stadje in de woestijn. Tamra is nooit getransformeerd in een draak en voelt zich tussen de mensen meer thuis in de kolonie. En ook Jacinda’s moeder, die in geen jaren meer getransformeerd is, begeeft zich vrij makkelijk in de gewone wereld. Maar Jacinda vecht. In de onvruchtbare omgeving sterft haar drakikant langzaam en ze kan zich nu ook zelfs ’s nachts niet meer transformeren; er zijn immers geen nevelen die haar aan het zicht onttrekken.
Maar dan ontmoet ze Will in Chaparral. Als ze bij hem is, voelt ze de draki in haar weer opleven. Jacinda zal een moeilijk besluit moeten nemen tussen een vol, maar gevaarlijk leven en een veilig, maar drakiloos bestaan. Will is namelijk een drakenjager.

Firelight is een luchtig boek dat leest als een trein. Net als veel andere Young Adult romans behandelt het een gevaarlijke liefde en dit is dan ook gelijk een nadeel van dit werk: het is grotendeels voorspelbaar. Het volgt een redelijk platgetreden pad en om dit erger te maken zit er nog eens veel herhaling in het boek. Dezelfde conclusies worden keer op keer getrokken en weer verworpen, zonder dat er genoeg gebeurt om dit interessant te houden.
Ook gaat het verliefd worden te snel. Zowel Jacinda als Will stort zichzelf halsoverkop in de liefde en een aardig gevoelig briefje wordt al wel heel snel gegeven.
Het grootste probleem is echter dat alleen Jacinda gaat leven. De andere karakters zijn redelijk plat, lijken enkel aanwezig om Jacinda’s handelingen, gedachtes of gevoelens te sturen.

Firelight heeft echter ook dikke pluspunten. In soortgelijke werken is het meisje meestal een normaal mens, terwijl de jongen ‘een andere kant’ heeft en gevaarlijk is voor het meisje. In Firelight mag de jongen dan ook wel gevaarlijk zijn voor het meisje, maar zij is ook voor hem dodelijk. Als ze zich niet kan beheersen kan een gewone kus veranderen in een vurige dood. De relatie tussen Will en Jacinda is dus meer in balans dat in soortgelijke boeken en de jongen is in dit geval menselijker dan het meisje.
Maar het beste van dit boek is toch het einde. Zo’n einde zie je niet vaak in dit subgenre en het is – in tegenstelling tot de rest van het boek – redelijk onvoorspelbaar.

Firelight is een Dark Romanceroman bedoeld voor Young Adults. Door de grote mate van voorspelbaarheid en de vlakheid zal dit boek de jongere Young Adults meer kunnen bekoren, maar het einde geeft de belofte dat deel twee ook voor oudere lezers erg leuk kan zijn. Al met al is Firelight een aardig begin van een nieuwe serie.
(Saskia van Oostenrijk)


Sophie Jordan
Firelight: Ziel van vuur
Prijs: € 16,95
ISBN: 9789020679144

1 Comment

 1. Lotte (Blossom Books) on May 23, 2012 at 09:23

  Hoi Saskia,
  We vonden je recensie echt heel leuk (uitgebreid, leuk geschreven), dus we hebben hem op onze site gezet. Uiteraard met vermelding van je naam en deze website. We hopen dat je dit goed vindt!
  Hier de link: http://www.blossombooks.nl/recensies/firelight-op-fantasyboeken-org/

  Groetjes,
  Lotte
  Blossom Books

Leave a Comment