Introductie W.J. Maryson Talent Award

De Paul Harland Prijs is de oudste en meest gerenommeerde schrijfwedstrijd voor sciencefiction-, fantasy- en horrorverhalen in het Nederlandse taalgebied. Dit jaar wordt deze wedstrijd voor de 35e keer georganiseerd.

Naast de hoofdprijs van 750 euro voor het door de jury best bevonden verhaal, introduceert de organisatie in samenwerking met uitgeverij Meulenhoff Boekerij de W.J. Maryson Talent Award, genoemd naar het pseudoniem van de onlangs overleden fantasyschrijver Wim Stolk, tevens initiator van de Paul Harland Prijs.

Wim Stolk debuteerde in 1995 als auteur met Sperling, een rijke en omvangrijke fantasyroman, die hem snel een grote schare volgelingen bracht. In de jaren erna groeide hij uit tot de bestverkopende Nederlandse fantasyauteur. Zijn romans zijn vertaald naar onder meer het Duits, Spaans, Portugees, Pools, Lets en Bulgaars. In augustus 2010 verscheen zijn eerste in het Engels vertaalde roman, The towers of Romander. De schrijver was tevens een steunpilaar voor de Nederlandstalige fantasy-gemeenschap, die zich onvermoeibaar inzette bij de begeleiding van jonge auteurs en de promotie van het genre in Nederland.

Bij de W.J. Maryson Talent Award gaat het om het talent, de potentie van de schrijver.

Jürgen Snoeren van Meulenhoff Boekerij beoordeelt de verhalen die de eindronde van de Paul Harland Prijs halen en kiest daaruit het talent van het jaar. Er zijn geen nadere criteria en geen leeftijdsvoorwaarden en er is geen afstemming met de jury van de PHP. De prijs is tweeledig. Er is een geldprijs van 500 euro en daarnaast worden de inzending(en) van de winnaar  becommentarieerd, alsof het een redactieronde bij de uitgeverij was.

Leave a Comment