Interview | Tisa Pescar: “De vampiers in mijn verhalen hebben geen lange hoektanden”

Sinds vorig jaar zit Tisa Pescar bij dezelfde uitgeverij als George R.R. Martin, Terry Goodkind, Adrian Stone en vele andere fantasyschrijvers. Met Alfa brak ze door bij het grote publiek en sindsdien kan de wereld van de fantasy niet meer om haar heen. Deze maand verschijnt Maire, de prequel op Alfa bij Luitingh Fantasy. Fantasyboeken.org kreeg de kans om haar hiervoor nog persoonlijk te spreken.
“Het duurt bij mij altijd even voor een verhaal op papier staat.”

tisa042013Varcolac, Jachtmaan, Maire
Maire is een prequel van Alfa, maar je kan ook eerst Maire lezen en dan Alfa als vervolg”, vertelt Tisa. “In Maire lees je hoe Maire in de commune van weerwolven terecht komt en hoe ze is geworden zoals ze is. Als persoon is ze in dit boek heel anders dan in Alfa.”
In de boeken van Tisa Pescar staat een groep weerwolven en weerwolfvampiers centraal. Ze proberen zo goed en zo kwaad mogelijk met elkaar samen te leven in een commune in Frankrijk. Het verhaal van Maire heeft een lange reis gemaakt, voordat het bij Luitingh terecht kwam.
“In 1999 ben ik begonnen aan de eerste versie. Toen deed ik het puur voor de lol en het leek me leuk om over weerwolven te schrijven. Ik heb er vier jaar over gedaan om het boek af te krijgen. Ik dacht: ik kan het in een la gooien, of ik stuur het naar een uitgever. Toen heb ik het naar een uitgever gestuurd, want ik vond het zonde om het manuscript te laten liggen.”
Het manuscript verscheen in 2003 bij Uitgeverij Boekenplan onder de naam Varcolac. Enkele jaren later herschreef ze het boek en kwam er een heruitgave bij de Belgische uitgeverij Kramat: Jachtmaan. Hierna volgden twee andere boeken over Maire en de commune: Wolfmaan en i.
Maire is dus een herwerkte heruitgave van Jachtmaan. Er is niks veranderd, alle overbodige bladvulling is alleen geschrapt. Samen met een redacteur van Luitingh heb ik het verhaal onder handen genomen. Het leest nu lekkerder weg dan het eerst deed, maar de sfeer is hetzelfde gebleven. Ik weet niet of de twee vervolgen op Maire bij Luitingh uitkomen. Daar hebben we het niet over gehad.”

1146543_510963068976478_185984014_n Weerwolfvampieren en communes
“Ik ben dus al jaren bezig met dezelfde personages en dan worden het wel een beetje je vrienden. Je merkt dat ze al schrijvende niet stil blijven staan en dat zij zich ontwikkelen, net zoals je zelf ontwikkelt. Af en toe lijkt het net alsof je personages bepalen wat er gebeurt, wat natuurlijk onzin is, want ik schrijf het zelf op.”
In Pescars verhalen komen niet alleen weerwolven voor, maar ook weerwolfvampiers. “Ik kwam op het idee van vampierweerwolven dankzij de Roemeense folklore. Je hebt Vârcolac, een wezen uit de Roemeense folklore. Hij staat erom bekend dat hij eclipsen veroorzaakt, doordat hij de zon probeert in te slikken. Vârcolac is een weerwolf die volgens de legenden na zijn dood in een vampier verandert. Zo kwam ik op het idee. In de folklore heb je ook vampiergeesten, de Moroii en de Strigoii. Die namen heb ik gebruikt, maar niet alle eigenschappen. De vampiers in mijn verhalen hebben in elk geval geen lange hoektanden”, lacht ze. “Daarnaast logeerde ik regelmatig bij een commune, waar de mensen op dezelfde manier samenleefden als mijn personages. Niet monogaam. Dat vormde voor mij wel een inspiratiebron.”

S3570036Fans en nieuwe projecten
“Op dit moment ben ik bezig met een nieuw project. Dat wordt een heel ander verhaal en heeft niets te maken met weerwolven of vampiers. Het is wel lastig om na jaren te schrijven in een vertrouwde wereld, ineens in een nieuwe wereld te komen. Je moet er een gevoel bij krijgen en dat duurt bij mij altijd eventjes. Ik weet de verhaallijn ongeveer en de personages die erin voorkomen, maar het moet nog echt gaan leven. Als alles goed gaat, dan komt dat ook uit bij Luitingh, al weet ik niet wanneer. Ik ben niet de snelste schrijver aller tijden. Ik ben ook veel bezig met promotie. Daarnaast ben ik sinds een jaar bezig om mijn eigen kledingbedrijf op te zetten. Maar tussendoor ben ik er altijd wel mee bezig. Het contact met de lezers vind ik erg leuk. Ik ben niet zo iemand die heel graag honderd paar ogen op zich gericht heeft, maar ik vind het contact fijn en dat mensen het leuk vinden om de boeken te lezen die ik schrijven. Ik krijg regelmatig mailtjes van fans die vragen om een vervolg van Alfa, ook al is het een afgerond verhaal. Ik ben nog wel van plan om daar een volgend verhaal over te schrijven, maar ik ga mij eerst concentreren op dat andere boek. De commune blijft wel in mijn achterhoofd zitten, maar het zal geen eindeloze serie worden van twintig boeken. Op een gegeven moment is het klaar en dan kan je beter stoppen op een mooi hoogtepunt. Ik heb geen flauw idee hoe lang ik nog met ze verder ga. Dat moet de toekomst uitwijzen.”
(Cathinca van Sprundel)

http://www.lsamsterdam.nl/wp-content/uploads/boekdb/5295bad206bf90.10602880.jpg

Leave a Comment