Interview | Stan Nicholls: “Ik wil niets anders dan schrijven”

Dankzij schrijver Stan Nicholls weten fantasylezers dat Orcs meer zijn dan moordzuchtige monsters. Zijn twee beruchte trilogieën over dit geplaagde ras gingen de hele wereld over. Vorig jaar verscheen in Nederland de omnibus editie van de tweede trilogie: ‘Kwaad Bloed’. Fantasyboeken.org gaat in gesprek met deze Engelsman, die de wereld op zijn eigen manier bekijkt.
stan-nicholls-27711664Hoewel zijn Orcs-trilogieën hem naam en faam brachten, schrijft Stan Nicholls al langer. Hij heeft ruim dertig boeken geschreven. Daarvoor werkte hij als boekhandelaar, journalist en in allerlei andere baantjes. Toch was hij al vanaf kleins af aan bezig met fantasy, Scifi en het bovennatuurlijke.
“Voor mij is fantasy een levenslange obsessie,” vertelt Nicholls. “Het is zoiets als malaria. Je bent jong, je wordt gebeten en de koorts duurt met een beetje geluk een leven lang. Ik schreef mijn eerste boek toen ik negen jaar oud was, in een klein schrijfboekje met gekleurde pennen. Het ging over kinderen die een vliegende schotel ontdekken. Uiteindelijk moeten ze een alieninvasie stoppen. Op die leeftijd had ik al interesse in verbeelding. Het is eigenlijk vreemd, ik kom uit een hele arme familie uit Londen. Zo arm als je maar kan verzinnen. Er waren geen boeken in huis. Niemand las. Toch heb ik altijd het verlangen gehad om verhalen te vertellen en te schrijven. Ik weet niet waar het vandaan komt, misschien ben ik ermee geboren. Of dus gebeten door een muskiet.”

In zijn pubertijd maakte hij samen met vrienden ‘fanzines’. Deze tijdschriftjes maakten ze zelf en verspreidden ze op conventies. “Een tijdschrift over film begon me te betalen om over films te schrijven en zo rolde ik er beetje bij beetje in. Met schrijven moet je doorzetten. Meeste schrijvers zijn niet heel erg ‘outgoing’. Toch moet je vertrouwen in je werk hebben en doorgaan.”

Arnold Schwarzenegger
Toch bewandelde Stan Nicholls nog vele kronkelwegen voordat hij uiteindelijk schrijver werd.
“Wil je weten hoe mijn allereerste boek gepubliceerd werd? Dankzij Arnold Schwarzennegger. In 1981 was ik net gestopt als boekhandelaar, omdat ik besloten had dat ik nu echt schrijver moest worden. Ik werd een freelance journalist, maar werkte ook als ‘slashpile-reader’. Ik las dus alle manuscripten die bij verschillende uitgevers binnenkwamen. Het was een erg ontmoedigend baantje. De meeste manuscripten waren, hoe zeg je dat aardig, afschuwelijk. Ik kwam op een manuscript dat een bewerking was van een film van Arnold Schwarzenegger, Kindergarten Cop. Het was uitzonderlijk goed geschreven. Ik schreef dus op een memo dat de uitgever dit misschien zou kunnen uitgeven. Dat deden ze niet, want het was te duur. Daarom stuurden ze het werk naar de literair agente terug. Ze waren alleen vergeten die memo eruit te halen. De agente belde me dus op. Ik dacht: oh nee, ze gaat flink klagen. Toen zei ze ineens: ‘heb je ooit overwogen om zelf een boek te schrijven?’ Blijkbaar had ze iets gezien in die memo waaruit ze opmaakte dat ik een boek kon schrijven. Ze werd mijn agent. Mijn eerste boek heb ik dus aan Arnold Schwarzenegger te danken.”

Quizboek
Toch was dit slechts het begin van zijn carrière. Zijn eerste boek was geen baanbrekende fantasyroman, maar een quizboek.  “Het was mijn eerste boek, maar ook weer niet. Het was gebaseerd op een tv-serie, The Gladiators. Ik kreeg er 500 pond voor. Mijn agent wist het nog omhoog te krijgen tot 750 pond. Zes maanden later vertelde ze dat er ruim 275.000 exemplaren van waren verkocht. Als ik royalties had gehad… Ik was uiteindelijk meer opgewonden toen mijn eerste fictieboek gepubliceerd werd. Dat was omdat het helemaal van mij was, niet afkomstig van tv. Wanneer je eindelijk iets hebt gemaakt dat helemaal jou is, geeft dat een enorme kick.”

Anne Gay
600full-stan-nichollsNicholls schreef verschillende boeken en werkte voor tijdschriften in het genre. Een van de belangrijke momenten in zijn leven was toen hij schrijfster Anne Gay ontmoette.
“Fantasyschrijver David Gemmel stelde ons aan elkaar voor. Hij was een gezamenlijke vriend van ons en dacht dat we het leuk zouden vinden om met elkaar te spreken. Zo koppelde hij ons eigenlijk.” De twee trouwden en zijn nog steeds bij elkaar. “Ik kan iedere schrijver aanraden om met een andere schrijver te trouwen, want je begrijpt elkaar. Ik zit elke dag uren op mijn werkkamer, terwijl ik tegen mensen praat die ik zelf verzonnen heb. Daarvoor heb je een partner met veel begrip nodig. Dat werkt nog beter wanneer je een partner hebt die hetzelfde doet in een andere kamer. Schrijven heeft zijn weerslag op relaties. Je kan fysiek aanwezig zijn, maar je gedachten zijn ergens anders. We begrijpen en inspireren elkaar.”

Maar twee schrijvers in een huis zorgt wel voor een ander probleem: een enorme hoeveelheid boeken. “Ik ben in ruim 28 landen gepubliceerd en ik verzamel elke editie van elk boek. Je krijgt een aantal auteursexemplaren van elke druk. De Amerikanen sturen zelfs 50 exemplaren per keer. Als je alle boeken in ons huis eruit haalt, stort alles in elkaar. Mijn vrouw vraagt zich vaak af waarom ik al die exemplaren bewaar. Maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te doen.”

Orcs
orcs-bb-omnibus-nl-2012Hoewel Stan Nicholls vanaf 1981 schrijft, kwam de internationale roem toen in 1998 zijn eerste boek over Orcs uitkwam.
“Het idee achter de boeken is dat ze gewoon slechte pers hebben gehad. Mijn Orcs zijn heel anders dan die in The Lord of the Rings. Ze zijn niet lelijk en gemeen. Ze zijn wild, maar op zich best cool.” Het idee sloeg aan, want de boeken gingen over de hele wereld. “Mijn favoriete personages uit mijn boeken over Orcs zijn Coilla, een vrouwelijke Orc en Jenesta, de slechte tovenares. Ik heb altijd meer gehad met vrouwen dan met mannen. Ik groeide op met mijn moeder, oma en tantes. Zelfs de katten waren vrouwelijk. Ik hou ervan om over sterke vrouwen te schrijven en hoop dat ik dat goed doe. Het enige dat sommige vrouwen zeggen is dat ik niet over ze zou moeten schrijven, omdat ik een man ben. Dan antwoord ik: maar ik ben ook geen Orc! Een schrijver zou zich moeten inleven in elk wezen of sekse.”

Toekomst
Op dit moment komen de omnibusedities van de trilogieën ook in andere landen uit. Nu werkt hij aan een bundel korte verhalen. Hij verzucht: “Ik weet niet zeker of ik nu klaar ben met de Orcs. Ik ben ze heel dankbaar, want ze maakten het me mogelijk om van schrijven te leven. Op dit moment zijn ze nog erg aanwezig. Ik ben op het punt dat ik me afvraag wat ik nu ga doen. Misschien schrijf ik een proloog, maar ik begin ook in een andere richting te denken. Als ik nu doodga zullen mensen op mijn grafsteen schrijven: hij schreef boeken over Orcs. Dat is best, maar ik zou ook om iets anders bekend willen staan, of dat er gewoon staat: hij was oké. Ik ben blij dat ik de kans heb om een schrijver te zijn. Ik kan me niet inbeelden dat ik iets anders zou doen. Ik kan ook niets anders. Als ik zou stoppen met schrijven zou ik compleet nutteloos zijn.”

(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment