Interview | Pieter Koolwijk “In schrijven kan ik mijn fantasie kwijt”

Vlo en Stiekel, het debuut van Pieter Koolwijk is een boekje met heel veel fantasie, een snufje magie en vooral vriendschap. Een mooie reden dus om Pieter aan de tand te voelen over kaboutervaders, op voodoomoeders, pestkoppen en natuurlijk Vlo en Stiekel.

Hoe ben je op Vlo & Stiekel gekomen?
Dit is een combinatie van zaken geweest. Zo heeft mijn dochter de naam Stiekel verzonnen. Toen ik haar wilde knuffelen, wilde zij het niet, want pappa had allemaal ‘stiekels’. We zijn westerlingen die naar Drenthe zijn verhuisd, dus wij noemen het stekels. Maar zij blijkbaar niet. Dan blijft zo’n naam hangen en krijgt het meisje Stiekel ineens een gezicht.
Het begint bij mij wel altijd met een karakter. Uiteindelijk had ik een aantal ideeën en mijn vriendin ook, die hebben we tegen elkaar aangelegd en daar hebben we dit verhaal mee verzonnen.

De fantasiewereld in Vlo & Stiekel is heel subtiel aanwezig, heb je hier bewust voor gekozen?
Ja, dit is een bewuste keuze geweest. Ik wil de lezer stap voor stap meenemen in Stiekels wereld. Juist om de fantasy naar ons toe te halen, in plaats van een lezer mee te nemen naar een andere wereld.

Hoe belangrijk is fantasie voor jou?
Heel erg belangrijk. Toen ik klein was, vond ik het fantastisch om te fantaseren. Nu nog steeds trouwens. Daarom is schrijven ook zo belangrijk voor me, omdat ik hier mijn fantasie in kwijt kan en ik hopelijk bij anderen de fantasie prikkel.

Wat was voor jou het leukste om te schrijven?
In dit boek? Goh, moeilijke vraag. Toch wel de humor die in het verhaal zit. Dit zijn geen uitgedachte grappen, dit komt spontaan in me op tijdens het schrijven. Maar ook bij Stiekel thuis, of juist bij Arjan in huis vond ik erg leuk om te doen. Alleen doe ik dan andere stukken te kort. Weet je wat? De eerste zin, de laatste zin en alles wat daar tussen zat.

Geven de tekeningen van Linde Faas ook precies weer hoe jij Vlo en Stiekel in gedachten had?
Ondertussen moet ik volmondig ‘ja’ zeggen. Ze zien er in mijn hoofd zo uit zoals Linde ze getekend heeft. Wel zagen ze er eerst iets anders uit, al zat ze al aardig in de buurt. Ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed meer. Wat ik wel weet is dat ik de illustraties zo goed en passend vind, dat ze er in mijn hoofd nu ook zo zijn gaan uitzien.

Lijk jij meer op Vlo, of ben je meer een Stiekel?
Ik was vroeger meer een Vlo. Erg onzeker, trok me snel iets van anderen aan en was erg bang om gepest te worden. Door de jaren heen ben ik wel meer een Stiekel geworden. Al zullen ze allebei altijd in me blijven zitten.

Zou jij Stiekel geloven als ze zegt dat haar vader een kabouter is?
Nee. Gelukkig zegt Stiekel dat ook niet. Het kleine ventje mag zich zo verkleden, het wil nog niet zeggen dat hij echt een kabouter is. Maar al zou ze me vertellen dat hij zo ontzettend klein was, dan geloofde ik haar direct. Ik ben al zoveel bijzondere figuren tegen gekomen in mijn leven, dat ik van een miniatuurvader niet vreemd zou opkijken.

Als je een personage uit Vlo & Stiekel zou mogen ontmoeten, wie zou het dan zijn en wat zou je hem/haar vragen?
Leuke vraag. Waar de meeste lezers voor Stiekel, haar vader of misschien de voodoomoeder zouden gaan, doe ik dat niet. Ik ken ze door en door en weet alles van ze. Ook hoe het zit met de kleine vader en het drakenvuil.
Ik zou voor Dennis gaan, één van Arjans vriendjes. Ik zou hem vragen of hij dat gepest nou echt zo leuk vindt, of dat hij gewoon graag ergens bij wil horen. Want volgens mij is hij niet zo gemeen.

Vlo en Stiekel was je debuut, heb je altijd kinderverhalen geschreven? Zo nee wat dan nog meer?
Ik heb voornamelijk korte fantasy verhalen voor volwassenen geschreven. Deze stuurde ik naar wedstrijden of magazines. Ook heb ik wat korte verhalen voor kinderen geschreven. Ook fantasy trouwens.

Wat is je favoriete soort verhalen om te schrijven?
Op het moment echt wel fantasy voor de jeugd. Ik vind het echt heerlijk om aan Vlo en Stiekel te werken, al hoor ik gelukkig regelmatig dat volwassenen het ook leuk vinden om te lezen. Als je kijkt naar mijn korte verhalen voor volwassenen, dan konden die al heel goed door 15+ gelezen worden.

Kunnen we meer avonturen van Vlo en Stiekel verwachten?
Zeker weten. Ik ben druk bezig met het tweede boek. Het is altijd al het idee geweest dat dit een serie moet worden, maar dan wel eentje die echt naar een bewust eindpunt toewerkt.

Afbeeldingen van Vlo & Stiekel: copyright Linde Faas.

Leave a Comment