Interview | Marieke Veringa

Interview Marieke (3) In juli 2013 schreef young-adults.nl de Dystopia schrijfwedstrijd uit. De regels: niet meer dan 20.000 woorden en een dystopisch thema. Nu, in september 2014, zijn de drie beste inzendingen gebundeld. Het resultaat heet In Opstand en wij spraken met de eerste plaats-winnaar Marieke Veringa tijdens Manuscripta in Utrecht.

 Allereerst gefeliciteerd met je eerste plaats. Had je verwacht dat je verhaal De Rode Boodschapper zo ver zou komen?
Oh nee, zeer zeker niet. Ik doe eigenlijk niet zo vaak mee met wedstrijden, meestal is het aantal woorden me te weinig of het thema spreekt me niet aan. Dat was hier wel anders. Maar eigenlijk was ik alweer vergeten dat ik mee had gedaan omdat de uitslag zo lang op zich liet wachten en omdat ik inmiddels bezig was met afstuderen.

Het thema van de schrijfwedstrijd was ‘dystopia’. Waarom is dat thema nu zo populair?
Dat snap ik heel goed. Ik las onlangs in een artikel dat over 70 jaar de voorspelling van de Club van Rome uitkomt. Fossiele brandstoffen raken op, de aarde is vervuild. Ecologische problemen leiden tot economische problemen en die leiden tot politieke problemen. Deze generatie loopt met veel ongemakkelijke gevoelens rond: we zien dingen misgaan waar we nog niet genoeg aan hebben gedaan. Ik voel dat ook. Niet dat ik pessimistisch ben, ik ben meer een apocaloptimist: iemand die weet dat we met zijn allen het schip in gaan maar verwacht dat het uiteindelijk toch wel goedkomt.

Interview Marieke (1)Vind je de titel van de bundel passen bij jouw verhaal?
Oh ja zeker. Het gaat over wakker worden in een foute maatschappij en besluiten dat je daar iets aan moet doen. De Rode Boodschapper gaat over Emma, wier tweelingzus onder verdachte omstandigheden is omgekomen. Ze gaat op onderzoek uit en komt terecht in een gevaarlijk netwerk van opstandelingen, die haar de wrede waarheid over het Grote Germaanse Rijk laten zien. In dit geval gaat het dystopische element dan dus meer over de maatschappelijke politieke macht dan over milieuproblematiek.

Heb je er expres voor gekozen om die foute politiek macht een echo te zijn van het verleden?
Ja. Ik ging naar aanleiding van het thema op onderzoek uit naar wat ik ermee zou kunnen doen. Op een gegeven moment dacht ik: waarom zou ik iets nieuws uitvinden wanneer er iets nog vers in ons collectieve geheugen ligt? Erger dan wat er zeventig jaar geleden is gebeurd, kan het bijna niet worden.
Nadat duidelijk was dat mijn verhaal uit zou komen, kwam natuurlijk de redigeer ronde. Behalve een redacteur heeft ook historica en schrijfster Eva Moraal nog naar mijn verhaal gekeken en zij heeft me wat tips gegeven, omdat de Tweede Wereldoorlog bij veel mensen nogal gevoelig ligt – met name het feit dat er niet meer mensen zich hebben verzet of zijn ontsnapt. Daar moet als schrijver ook rekening mee houden.

Waar werk je momenteel aan?
Ik ben bezig met het voltooien van een manuscript. Het heet Eiland in de Mist en gaat ook over een futuristisch Europa, dat is verpauperd na een ecologische ramp. De mensen zijn teruggeworpen in een pre-industrieel tijdperk en in dat landschap gaan een zus en broer op zoek naar hun moeder aan de hand van haar dagboek. Ze worden daarbij tegengewerkt door de heersende macht.

Interview Marieke (2)Ook hier weer een overkoepelende macht die niet te vertrouwen is. Heeft dat te maken met een soort van onderliggend anarchisme?
Oh nee! Ik ben juist heel braaf en goedgelovig. Ik schrijf dit soort dingen meer om te ontdekken wat mensen in bepaalde situaties zouden doen. Daarom is fantasy ook zo’n fijn genre om te schrijven: je kunt er echt alle kanten mee op. Alle grenzen zijn op te rekken.

En wat doe je buiten het schrijven?
Ik ben net afgestudeerd in de theologie, schrijf af en toe lesprogramma’s voor de IKOS. Ik wil graag aan het werk in het vormingsonderwijs op basisscholen. Dat is een facultatief vak, het is niet verplicht en al helemaal niet prestatiegericht en het is ook niet de bedoeling dat iemand een levensvisie wordt opgelegd. Het is heel brongericht, het gaat over verhalen uit het verleden – uit de bijbel en andere heilige boeken, mythen en sagen en legenden. Met kern van die verhalen kunnen leerlingen dan creatief aan de slag zodat ze zelf gedachten over levensvragen kunnen vormen. Zie het als een soort van psychologische voedingsbodem.

En op schrijfgebied?
*knipoog: Ik heb plannen voor een nieuw boek.

In Opstand is op 1 september uitgekomen bij Storm Publishers en bevat de winnende verhalen van de Dystopia Schrijfwedstrijd: De Rode Boodschapper van Marieke Veringa, Het Eiland van Jen Minkman en Het Tribunaal van Lis Lucassen.

Leave a Comment