Interview | John Flanagan “De Nederlanders hebben geweldige humor”

Elf boeken over de Grijze Jagers en het eerste deel van de nieuwe serie Broederband die net verschenen is. Er is niemand meer die om John Flanagan heen kan. Maar pas op hoor: “als ik eenmaal begin met praten, dan hou ik niet meer op”, lacht de schrijver.

Op een warme zomerdag in mei blaast de airco op volle toeren door Hotel Ambassade in Amsterdam. Voor de Australische John Flanagan kwam het warme zomer weer als een aangename verrassing. “Het is hier nu warmer dan in Melbourne”, zegt hij. Hij vindt het geweldig om weer terug te zijn in Nederland. “De Nederlanders hebben zo’n geweldig gevoel voor humor! Iedereen haalt constant geintjes met me uit. Ik was bij een boekhandel waar ik de vorige keer ook was om te signeren, en toen ik daar aankwam, was er helemaal niemand. Geen kinderen, niets! De hele winkel en het plein waren leeg. ‘Oh nee!’, riep de eigenaresse verschrikt. ‘ik ben bang dat ik de verkeerde datum bij de juiste dag heb gezet op de website.’ Iedereen was helemaal geschrokken en schaamde zich, ik probeerde het wat te sussen, dat het niet erg was. En toen hoorde buiten ineens heel veel lawaai. Een hele grote groep kinderen met muziek kwam om de hoek allemaal lachend. Iedereen zat in het complot! Wat hadden ze me mooi te pakken zeg.”

De Grijze Jager
Daar blijft het echter niet bij, dit jaar werd wederom de Grijze Jager Dag in het Archeon gehouden. “Ik zei tegen de uitgever, als jullie dat weer organiseren, dan wil ik er bij zijn!” Hij vind vooral de reactie van kinderen geweldig. Hoe ze helemaal opgaan in het verhaal en zich identificeren met de personages, maar ook hoe ze zich verkleden als de personages. Toch was het niet zijn plan om boeken voor kinderen te schrijven. “Ik ben eigenlijk per ongeluk kinderboekenschrijver geworden. Ik dacht dat ik gewone fantasy schreef.”
De Grijze Jager is dan ook begonnen als een serie korte verhalen voor zijn zoon Mike. “De verhalen waren bedoeld om hem aan het lezen te krijgen. Daarnaast wilde ik hem ook laten zien dat een held niet per se een Arnold Schwarzenegger type hoeft te zijn. Mike was klein en dat stoorde hem. Daarom heb ik Will ook klein gemaakt en hield Will van alle dingen die Mike leuk vindt. Het was pas veel later dat mijn dochter zei: Er moet ook iets zijn na Harry Potter. Toen ben ik pas al die verhalen om gaan zetten in een boek. In eerste instantie werden dat vier boeken.”
De boeken sloegen aan en hoe. Niet alleen in Australië liepen de boeken goed, maar ook in Amerika, Engeland en natuurlijk Nederland. “Het verbaast me nog steeds dat de boeken zo immens populair zijn, vooral hier in Nederland en Amerika. “Toen we het boek naar de Amerikaanse uitgever stuurde, gaf zij het aan haar kind in plaats van het zelf te lezen. Die zijn zo eerlijk. Na het lezen zei hij: ‘het is beter dan Harry Potter’. Dat was echt heel fijn om te horen, omdat kinderen gewoon ontzettend eerlijk zijn. Als ze het niets vinden, dan laten ze je dat echt wel weten.”
“Er was laatst een journaliste die een idee had hoe het komt dat de boeken zo goed aanslaan. Kijk, momenteel heerst er een enorme vrouwen cultuur. Daar bedoel ik mee dat er veel alleenstaande moeders zijn die hun zoon opvoeden. Daardoor missen die jongens een vaderlijk figuur in hun leven. De Grijze Jager en ook de nieuwe serie Broederband zijn echte jongensboeken en bevatten allebei een ouder vaderfiguur.”

Londen, schrijven en ervaring.
Op het moment dat Flanagan zijn vrouw ontmoette, stond zij net op het punt om een tijd naar Londen te gaan. Ze stonden voor een keuze: bleef ze, of ging ze weg? “Ik zei tegen haar dat ze moest gaan, want ze zou er altijd spijt van hebben als ze niet zou gaan. Ze is gegaan en ik ben haar vijf maanden later achterna gereisd. Twee weken later waren we getrouwd. Het was heel fijn om de eerste twee jaar van ons huwelijk echt met z’n tweeën door te kunnen brengen. Onze familie was natuurlijk nog in Australië.”
In de tijd dat hij in Londen woonde, werkte hij bij een reclamebureau. “Ik werkte in een team met een Portugees en onze artdirector kwam uit Hong Kong. Binnen het bedrijf waren wij een beetje de buitenbeentjes die met vreemde ideeën kwamen. Op een gegeven moment kwam er een opdracht binnen van een klant die absoluut niet de saaie bierreclame wilde die ze altijd kregen van mijn baas. Het moeste vernieuwend anders zou de klant naar een ander gaan. Alle teams moesten een eigen campagne voorbereiden en die presenteren aan de raad. Wij hebben zo veel lol gehad om die presentatie te maken! We lagen constant in een deuk en toen moesten we het presenteren tegenover dertig man. Doodse stilte, terwijl we probeerde niet te lachen om onze eigen campagne. Ze hebben de klant dan ook verloren.”
In zijn tijd in Londen schreef hij ook al boeken, voornamelijk voor volwassenen. Hij had wel agentschappen opgezocht, maar had nooit het lef om er daadwerkelijk een aan te schrijven. “Maar dat gaf niet, dat vertel ik mijn dochters die cabaretiers zijn ook: niets wat je schrijft is zonde van de tijd. Je leert van alles wat je doet om zo op een beter niveau te komen.” Voor hem is dat dan ook een van de belangrijkste lessen die hij geleerd heeft. “Ik heb nu gewoon een droombaan. Ik schrijf boeken, zie iets van de wereld. Geweldig toch? Op het moment dat ik mijn boek naar de uitgever stuurde had ik eigenlijk al niets meer te verliezen, ik had het belangrijkste moment in mijn carrière al gehad. En nu schrijf ik boeken die ontzettend populair zijn en ik ben nog lang niet uitverteld!”
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment