Interview | Christien Boomsma “Een standaardmeermin leek me nogal saai”

Een boek over kinderen die een zeemeermin vinden in een botenhuis. Dat is natuurlijk een avontuur waar ieder kind van droomt. Als de kinderen van schrijfster Christien Boomsma dan ook thuis zouden komen met het verhaal dat ze een zeemeermin gezien hadden, dan weet ze het wel. “Gaan kijken! Onmiddellijk!”

Hoe kwam je op het idee voor Watergeheimen?
Nou…  Ik was aan het grasduinen in de Volksverhalen databank van het P.J. Meertensinstituut. Die staat vol met sprookjes en legenden zoals die in Nederland worden verteld. Veel van de verhalen zijn oral history. Wetenschappers hebben mensen gevraagd naar verhalen die zij kenden en veel daarvan gaan over zeemeerminnen.
Zo ontdekte ik dat er veel meerminnen gezeten moeten hebben in de meren en kanalen van Noord-Nederland. Soms maar heel kort, dan is het iets van: ‘Er zat een meermin bij de Bergumerdam. Soms floot ze.’ Andere zijn uitgebreider. Zoals de vissers die bij Zoutkamp een meermin zagen zwemmen met een baby op haar rug.
Toen dacht ik: dan kan er dus ook eentje in de Lauwers zitten, de rivier achter ons huis. En toen begon ik te fantaseren over een meerminnetje dat opdook in de Lauwers. Uiteindelijk ‘sloot ik haar op’ in een botenhuis, waar ze dan later wordt gevonden door mijn hoofdpersonen.

Alijah (de zeemeermin) voldoet niet aan het standaard beeld van een zeemeermin, waarom, hoe kwam je op het idee?
Een standaardmeermin schrijven leek me nogal saai. Zo’n heel mooi en lieflijk wezen, nee, dat is niets voor mij. Bovendien: ze is geen mens, dus dat moet doorschemeren in de manier waarop ze zich gedraagt, waarop ze denkt. Ze is een soort roofdier. Dat is interessanter om over na te denken en over te lezen. Dat gaat immers botsen: de menselijke regels van Bo en Rafael en de instinctieve van Alijah. Ze is behoorlijk egoïstisch en geeft weinig om wat mensen willen.

Welke schrijver is een inspiratie voor jou?
Dat zijn er een heleboel. Maar het meeste denk ik Paul Biegel en Tonke Dragt. Paul Biegel, omdat hij zo oneindig veel magie kan leggen in zulke eenvoudige woorden. En Tonke Dragt om haar bijzondere fantasy. Boeken als de Brief voor de Koning vind ik niet onaardig, maar in Torens van Februari of Torenhoog en Mijlenbreed en Ogen van Tijgers is ze ronduit briljant. Ik wacht nog altijd op het laatste deel van Aan de andere kant van de deur. Ik hoop zo dat het dit jaar komt. Ik heb gehoord dat dat zo is, maar of het ook echt gebeurt…

Is voor kinderen makkelijker schrijven dan voor volwassenen?
Dat denk ik niet. Kinderboeken zijn vaak iets korter en de verhaallijn is minder complex. Maar tegelijk stelt een kinderboek hoge eisen aan de stijl van de schrijver. Eenvoudig schrijven is vaak moeilijker dan complex, omdat je niet alle woorden en alle zinsconstructies kunt gebruiken. Daarnaast moet je aansluiten bij de belevingswereld van je doelgroep. Dat geldt voor de vergelijkingen die je gebruikt, maar ook voor de karakters en je taal. Praten je karakters te belegen, of maken ze zich druk over onderwerpen waar je doelgroep niet mee zit, dan zit je meteen héél erg fout en ben je als schrijver totaal ongeloofwaardig. Dus sms’taal, begroetingen, zelfs scheldwoorden… ze moeten spot on zijn.

Bo en Rafael hebben beiden een behoorlijk heftige achtergrond. Heb je bewust moeilijke thema’s in het boek gebruikt?
Bewust… niet onbewust in elk geval. Ik denk niet: kom laat ik eens lekker moeilijk doen. Maar net als bij volwassenen, is het ook voor kinderen interessant als de hoofdpersonen van een boek issues hebben, met problemen worstelen. Dat maken ze zelf toch ook mee?
Het maakt karakters ronder en boeiender en kinderen kunnen zich erin herkennen. Maar voor mij hoeft het ‘probleem’ niet het avontuur te overheersen. Dat laatste is verreweg het belangrijkste voor mij.

Put je uit eigen ervaring tijdens het schrijven?
Natuurlijk. Ik put uit mijn eigen jeugd, maar ook uit wat mijn eigen kinderen meemaken. Hun problemen, ruzies, reacties… En verder nog andere kinderen die ik ken. Ik kijk goed, luister goed. En vertaal bepaalde dingen die me opvallen of boeien op een bepaald moment weer naar een boek. Dus een ruzie tussen Bo en haar vader, daar zitten ruzies van mij met míjn vader in, maar ook de ruzies die ik heb met mijn eigen dochters, of die van mijn nichten, vriendinnen. Maar ik verander natuurlijk wel het perspectief: Bo’s denkwereld staat centraal. En het zijn ook zeker geen kopieën. Ik pluk overal elementjes vandaan, roer ze door de soep en schrijf het op.
Op andere momenten komt het regelrecht uit mijn eigen leven. Bo’s moeder is gestorven aan borstkanker en ik heb jaren geleden zelf borstkanker gehad. Toen heb ik vaak nagedacht over hoe het zou zijn, voor een kind om verder te moeten zonder moeder: dat komt dus ook terug.

Heb je een boodschap in je boeken, wat is die, en natuur waarom?
Het is niet de bedoeling te preken. Daar hou ik absoluut niet van. Het mooie verhaal staat centraal. Wat ik wel belangrijk vind: ik wil kinderen laten dromen. Ze naar de wereld laten kijken met een soort van verwondering en spanning. Want stél dat er nou echt een meermin in die Lauwers zit? Stel dat je echt een heks aantreft op die zolder? Wat als er veel meer mogelijk is? Die fantasie is heerlijk en waardevol en dat wil ik kinderen graag meegeven.

Met welk karakter heb je zelf het meest gemeen?
Dat is lastig te zeggen! Er zitten stukjes van mij in elk karakter dat ik schrijf! Maar in Watergeheimen is het denk ik toch Bo. Haar koppigheid herken ik wel. En ik hoop dat haar vindingrijkheid en trouw ook een beetje in mij zitten.

Wat zou je doen als je eigen kinderen met zo’n fantastisch verhaal thuiskwamen (bijv. een zeemeermin gevonden, een elfje gezien, etc.)
Gaan kijken! Onmiddellijk. En daarna…. Ik denk dat ik de zeemeermin in de badkuip zou zetten en eens kijken wat we met haar moeten aanvangen. Er zijn geen zeemeerminnenopvangcentra in de regio en ik weet niet of ze het goed zou doen bij de zeehondjes in Pieterburen… Dus ik denk dat we haar zouden oplappen en vrijlaten.
En elfjes? We hebben het trouwens wel eens geprobeerd, om half zes ‘s ochtends naar het bos gegaan om te kijken of we elfjes konden vinden. Maar het is helaas niet gelukt. Dus als mijn dochters ze echt zouden zien, zou ik samen met ze op de loer gaan liggen om ze te spotten.

Leave a Comment