Gastblog | Tisa Pescar – Personages

Iedere schrijver heeft zo zijn of haar eigen manier om personages te bedenken en uit te werken. Ooit hoorde ik een schrijfster vertellen dat ze helemaal niets over haar personages opschrijft. “Waarom zou ik? Ze ontstaan vanzelf tijdens het schrijven van een verhaal.” Zij wist bijvoorbeeld ook niet welke kleur ogen haar personages hadden of wat voor kapsel ze droegen. “Niet belangrijk”, was haar devies, “dus waarom zou ik me daarin verdiepen?”

Natuurlijk ontwikkelen personages zich naarmate het schrijfproces vordert, maar op deze manier zou ik niet kunnen werken. Ik heb een compleet uitgewerkt plaatje nodig van de mensen of wezens waar ik over schrijf. Ik weet alles van ze, veel meer dan je ooit in mijn boeken zult lezen. Door ze uitgebreid uit te werken gaan ze voor mij leven. Bovendien ben ik een beelddenker en zie ik een gezicht tot in detail voor me als ik aan een personage denk.

mairesx2Om mijn personages uit te werken gebruik ik dan ook allerlei hulpmiddelen, van een stamboomprogramma tot het standaard plan dat ik, toen ik nog in de zorg werkte, moest gebruiken om een beeld van cliënten te schetsen. Ik beschrijf mijn personages van uiterlijk tot sociaal-emotioneel functioneren, van levensloop tot seksuele voorkeur. Werkelijk alles staat op papier. Ook knutsel ik op mijn computer plaatjes in elkaar van gezichten, zodat ik werkelijk een beeld krijg van hoe iemand eruit ziet. Handig daarvan was dat de kunstenaar die de cover voor Maire heeft geschilderd een door mij gefabriceerde afbeelding als uitgangspunt kon gebruiken. Tot mijn grote verrassing pakte dat zo goed uit dat hij Maire beter heeft weergegeven dan ik zelf ooit had gekund.

Wat ik soms ook doe om mijn personages beter te leren kennen is een interview. Het grappige is dan dat personages een geheel eigen leven gaan leiden. De een geeft openhartig antwoord op mijn vragen, terwijl de ander zo blijkt te zijn als een oester en geen woord zegt.

Namen van personages verzin ik soms bewust en soms dienen ze zich vanzelf aan. Dan schrijf ik zonder er echt over na te denken een naam op en denk, ja, die is het. Ook zoek ik wel eens namen op in lijsten met babynamen op het internet.

De eerste zeventig bladzijden van Alfa staan niet in het boek. Die heb ik geschreven om Tamar, een nieuw personage in de commune, beter te leren kennen. Hij ontpopte zich al snel als een eigenwijs stuk vreten dat nauwelijks in toom te houden was. Vervolgens kwam ik in Kaapverdië een vrouw tegen die als twee druppels water op hem leek en die dezelfde ongeduldige uitstraling had. Ik wist niet wat ik zag en heb stiekem een foto van haar gemaakt. Ook de dubbelganger van Pascal, een ander personage uit mijn eerste vier boeken, heb ik in het echt ontmoet. Hij lijkt als twee druppels water op de man die inmiddels elke avond naast me in bed ligt en die als enige weet wie het sterrenmeisje uit de Cluj is.

Tisa PescarTisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertijd schrijft. Inspiratie vindt zij onder andere in Oost-Europese volksverhalen en legendes, homo- en biseksualiteit en het leven in een commune dat ze van dichtbij heeft meegemaakt. Tisa’s fantasyboeken worden zowel door tieners als volwassenen gelezen. Tisa woont en werkt in Den Haag.

Leave a Comment