Gastblog | Tisa Pescar – Je boek uitgeven

In Nederland zou ongeveer een miljoen mensen bezig zijn met schrijven, hoewel dit aantal door critici int twijfel getrokken wordt. In elk geval zouden er zo’n 60.000 Nederlanders heel graag als schrijver hun geld willen verdienen. Een mooie ambitie die maar heel weinig auteurs kunnen waarmaken. Ook ik behoor helaas niet tot de selecte groep auteurs die van boeken alleen kan leven. In mijn geval kun je beter spreken van een uit de hand gelopen hobby.

Gezien de grote aantallen mensen die schrijven, is het niet zo gek dat ik op evenementen vaak mensen spreek die ervan dromen ooit hun eigen boek(en) in de kast te hebben staan. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag hoe je dat doet, uitgegeven worden. Daar kan ik jammer genoeg geen pasklaar antwoord op geven. Uitgevers zijn allemaal verschillend. Als je de stap waagt een uitgever te benaderen zijn er natuurlijk wel wat algemene dingen waar je op kunt letten.

Tip 1: Zorg dat je manuscript en synopsis goed in elkaar zitten en dat ze niet wemelen van tik- en taalfouten. Je hebt per uitgever immers maar één kans om met dit manuscript indruk te maken.

Tip 2: Stuur je werk naar de juiste uitgever(s). Eigenlijk is het net een sollicitatie. Als je een baan als bakker wilt, ga je niet bij een bloemenwinkel solliciteren. Heb je een thriller voor volwassenen geschreven, dan is het dus niet zo handig om dat naar een uitgever van kinderboeken te sturen, of naar een uitgever die alleen non-fictie uitgeeft. Wat onderzoek vooraf kan daarom geen kwaad.

Tip 3: Heb je een geschikte uitgever gevonden, stuur je werk dan op de juiste manier in. De meeste uitgevers hebben instructies op hun website staan over hoe een manuscript kan worden ingezonden. Vaak zijn een paar hoofdstukken met een begeleidende brief en een synopsis genoeg. Bij interesse wordt vanzelf om meer gevraagd.

Tip 4: Zorg dat je een goede brief schrijft. Vertel niet hoe geweldig tante Sjaan je boek vond, daar heeft een uitgever geen boodschap aan. Beter kun je uitleggen waarom juist jouw manuscript het waard is om uitgegeven te worden en wat je zelf te bieden heb. Hoe wil je je bijvoorbeeld profileren als auteur? Heb je toekomstplannen voor andere boeken? Enzovoorts.

Tip 5: Heb geduld. Uitgevers krijgen stapels manuscripten per jaar binnen. Het kan dus zomaar gebeuren dat het een halfjaar duurt tot je iets hoort.

Tip 6: Last but not least… Als je graag uitgegeven wilt worden, ga er dan voor! Wees echter voorbereid op teleurstellingen en zorg dat je plezier in schrijven niet ten onder gaat aan je ambitie. Dat zou eeuwig zonde zijn!

Tisa PescarTisa Pescar (1967, Rotterdam) is een bevlogen auteur die al sinds haar kindertijd schrijft. Inspiratie vindt zij onder andere in Oost-Europese volksverhalen en legendes, homo- en biseksualiteit en het leven in een commune dat ze van dichtbij heeft meegemaakt. Tisa’s fantasyboeken worden zowel door tieners als volwassenen gelezen. Tisa woont en werkt in Den Haag.

Leave a Comment