Gastblog | Patrick Brannigan – Virtualiseer!

Het idee voor mijn dystopische roman Evenbeeld kwam bij me op terwijl ik diep was ondergedompeld in de virtuele realiteit van Warcraft. Onlangs heb ik de survival horrorgame The Forest gedownload, waar ik meermaals gruwelijk vermoord zal worden. Waarom vind ik virtuele werelden zo fascinerend? En waarom vind ik dat iedereen zich moet onderdompelen in virtuele werelden?


the forestIn de modder

We leven in een wereld vol beperkingen. We mogen elkaar niet doodschieten. We kunnen niet zomaar naar exotische landen vertrekken. De zwaartekracht drukt ons in de modder. Er zijn geen draken om te verslaan. We moeten ons verplicht verzekeren tegen ziektekosten, belasting betalen en de bevelen van oom agent opvolgen. We moeten zelfs beleefd zijn tegen elkaar. Ik ervaar dit als onvrijheid, en ik houd niet van beperkingen (hoewel ik niemand expres pijn zou doen). Vrijheid – échte vrijheid – is een begerenswaardig doel, dat alleen virtueel te bereiken is. Virtueel kan je je medemens ongestraft afslachten, hele continenten verkennen zonder aan je hypotheek te hoeven denken, vliegen als een arend, draken verslaan en desgewenst oom agent in zijn gezicht spugen. In boeken kan je meeleven met personages die nooit in de file hoeven te staan, het vuilnis buiten moeten zetten of een draadloze internetverbinding moeten configureren. Dus, als je échte vrijheid wilt proeven: virtualiseer! Of lees heel veel boeken.

Duh, je bent gewoon een escapist
Ben ik dan een escapist? Enerzijds niet, want ik ben een vader die zijn verantwoordelijkheid neemt, ik ga geen enkele uitdaging uit de weg en ik ben niet zo’n dromer die niets gedaan krijgt. Maar anderzijds wel: ik vind het heerlijk om de soms grauwe werkelijkheid te ontvluchten. Ik leef duizend levens via de games die ik speel en de boeken die ik lees. En waarom zou escapisme überhaupt verkeerd zijn? Escapisme is alleen mogelijk dankzij fantasie, één van onze grootste geschenken. Zonder fantasie geen nieuwe uitvindingen, beeldende kunst of literatuur. Dus, als je je fantasie wilt aanscherpen: virtualiseer! Of lees heel veel boeken.

Katniss2 Een verrijking
Maar kameraadschap was één van de belangrijkste argumenten om jarenlang verslaafd te blijven aan Warcraft. Samen met online gamers uit Engeland, Zweden en Japan ging ik nachtenlang op avontuur. We flirtten, maakten grapjes en lachten terwijl we gruwelijke monsters overwonnen, onszelf opofferden en stierven. Ik maakte internationale, virtuele vrienden die ik nooit IRL (in real life) zou ontmoeten. En iedere vriendschap (ook virtueel) is een verrijking van je leven. Hetzelfde gold voor de personages die ik in boeken tegenkwam: het werden vrienden. Met Cugel de Slimme zou ik graag een avond in een herberg zitten, pochend over stoutmoedige schunnigheden. Arya Stark had ik graag in mijn armen genomen en weggedragen naar veiliger oorden. En welke kerel zou nou niet stiekem verliefd zijn geworden op Katniss Everdeen? Dus, als je meer vrienden wilt maken: virtualiseer! Of lees heel veel boeken. Of allebei.

Okke de JongPatrick Brannigan (1971) is een ‘hybride’ auteur: hij publiceert zowel via uitgeverijen als onafhankelijk. Zijn verhalenbundel ‘Het indigo van de dood’ (2013) verscheen bij Zilverspoor; zijn roman ‘Evenbeeld’ (2014) heeft hij zelf uitgebracht. Brannigan won in 2011 de Unleash Award en de NCSF-prijs. Begin 2012 werd hij de nieuwe Kampioen der Nederlandstalige Speculatieve Literatuur. Brannigans korte verhalen zijn wereldwijd tienduizenden keren gedownload. Inmiddels zijn de eerste vier hoofdstukken van ‘Ragnarok’ af; een dystopische roman over wanhoop, krankzinnigheid, moed en de liefde van een vader voor zijn kinderen. 

Leave a Comment