Gastblog Patrick Brannigan | Handig: een enorm ego

Ik was zo gevleid door Stéphanies verzoek om een gastblog te schrijven, dat ik direct toestemde. Ik ben dan ook gemakkelijk te vleien. Als schrijver heb ik immers een enorm ego.

En dat is maar goed ook. Want zonder ego kom je niet ver in letterenland. Hoe kan je anders groots en meeslepend schrijven over je autobiografische avonturen? Als je zelf niet gelooft dat het geweldig is wat je allemaal deed? Precies, dat kan niet. Ik vind dus dat ik geweldige avonturen heb beleefd. Die er om schreeuwen om in mijn verhalen te worden verwerkt. Vandaar dat ik het over autobiografische elementen in mijn verhalen wil hebben.

Veteraan
Wat heb ik zoal beleefd? Waar baseer ik mijn verhalen op? Nou, ik ben inmiddels veertig. Ik heb een vol en avontuurlijk leven geleid. Ik mag mezelf ondertussen een veteraan noemen. Sta me toe om even uit te weiden.

De wilde vaart
Wie verre reizen doet, kan veel verhalen. Dus ging ik op mijn zeventiende op de wilde vaart. Ik voer naar Algerije, Guyana en de Franse Antillen. Ik baseerde mijn verhaal Het indigo van de dood onder andere op mijn rondreizen in de Cariben. Maar deze ervaring ging dieper dan een kennismaking met exotische culturen, hoeren en de wanhoop van de verstekelingen die we uit het ruim moesten peuteren: voor mij was mijn zeemanschap mijn coming of age: ik ging aan boord als jongen. Als man stapte ik weer op de kade. Altijd nuttig als je een roman voor young adults gaat schrijven.

Het leger
Als één van de laatste van mijn generatie ging ik in militaire dienst. Ik leerde schieten, granaatgooien, zuipen en vechten met de lokale boerenjongens. Ook leerde ik een kerel kennen die tot vandaag één van mijn beste vrienden is. In een bunker gooide sergeant Kutje (hij zei zo vaak ‘kutje’ tegen ons dat we hém ook maar zo gingen noemen) traangasgranaten naar ons, zodat we leerden om als de sodemieter ons gasmasker op te zetten. In een tentje in de winterse bossen schopte sergeant Kutje ons ’s nachts naar onze post. Bij min vijftien leerde ik van alles over kameraadschap. Maar ook de halflogica, vulgariteit en de barbarij van het leger zijn waardevolle zaken om te kennen. Voor Pure Fantasy en Zilverspoor redigeer ik regelmatig verhalen van auteurs die overduidelijk niet in het leger hebben gezeten.

De universiteit
Ik studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde. Een verrukkelijke tijd. Ik las literatuur of ik lag dagenlang na te denken en mocht dat werk noemen. Hele dagen rondhangen in zonnige Amsterdamse parken, in eeuwenoude boeken rondneuzen en ouwehoeren over het verschil tussen nu en nou. En alles natuurlijk begeleid door de strelingen van die oude demonen, prins alcohol en mama marihuana. De universiteitscultuur en de losbandigheid die ik ervoer, komen terug in mijn horrorverhaal Echte schoonheid zit van binnen.

Op safari
Ook ging ik jarenlang op safari in Oost- en Zuid-Afrika. Ik zwierf met de Masai door zonverschroeide heuvels. Ik beklom de Kilimanjaro. Deze ervaringen heb ik verwerkt in mijn verhalen Migiro de halfbloed en De woestijnroos van Waridi. Maar deze Afrikaanse bron is verre van uitgeput: alleen al over het eiland Zanzibar kan ik een hele roman schrijven.

Inspiratie

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar voor inspiratie hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen, het leger in te gaan of te studeren. Morgen vertrek ik bijvoorbeeld op winterkamp, nabij Nijmegen. Met vijf vrienden in de kou en de regen rond een kampvuur sterke verhalen vertellen, bier hijsen en met bijlen gooien. Hopelijk gebeuren er ongelukken. Dan kan ik weer een nieuw verhaal schrijven. En opnieuw bejubeld worden. Een nieuwe opsteker voor mijn ego. Zodat de cirkel weer rond is.

Volgende keer
Op 11 maart is de uitreiking van de verhalenwedstrijd Fantastels op de KatCon in Katwijk. Uiteraard heb ik ook een verhaal ingestuurd. Een behoorlijk briljant verhaal, al zeg ik het zelf. Wil je weten hoe hoog ik geëindigd ben? Lees dan ook de volgende keer mijn gastblog!

Patrick Brannigan (1971) studeerde in 1998 af als historisch letterkundige. Patrick ging daarna lange tijd op safari in Afrika, op de vlucht voor een regulier bestaan. Sinds enkele jaren richt hij zich op de genreliteratuur, doet actief mee aan verhalenwedstrijden, zit in de redactie van Pure Fantasy Magazine en redigeert manuscripten voor Zilverspoor. In 2011 won hij de NCSF-prijs én de Unleash Award. Begin 2012 werd hij de nieuwe Kampioen van de Nederlandstalge Speculatieve Literatuur. Ondertussen werkt hij stug door aan zijn meesterwerk, dat ongetwijfeld de gehele wereld zal veranderen. Zijn verhalen zijn te downloaden in de iBookstore.

Leave a Comment